Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ предлагат нов референдум, от "Воля" виждат вариант без допитване

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Въпреки че парламентът отхвърли промяната на избирателната система в мажоритарна в два тура – така както бе предложена в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", депутатите не са се отказали от идеята за реформа в начина, по който се излъчват народни представители. 

Партиите реагираха по различен начин. От ГЕРБ, въпреки коментарите, че не са се постарали достатъчно да убедят колегите си да ги подкрепят, заговориха за рестарт – нов референдум, на който гражданите да се произнесат по всички видове избирателни системи. Идеята е на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Според него нов по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация. Но с уточнението, че евентуалното провеждане на допитването не е обсъждано в парламентарната група на ГЕРБ и няма решение на управляващата партия. Не се одобрява нито от коалиционния им партньор – "Обединени патриоти", нито от "Воля", които единствени дадоха рамо на техния законопроект. Пламен Христов от "Воля":

Аз не считам, че един нов референдум може да бъде формулиран по по-различен начин, така че да даде по-различен вот от страната на хората и мисля, че това ще е един излишен разход.

Искрен Веселинов, зам.-председател на парламентарната група на патриотите:

Аз считам, че един такъв референдум би бил по-скоро поредният опит за бягане от отговорност и поредната доза популистки заклинания, които и без това владеят българското политическо пространство.

Но и двете формации са си направили изводите – избирателите са пожелали мажоритарен елемент, така че да гласуват за личности. Според патриотите решението е следното:

Няма нужда от референдум, има нужда от един сериозен дебат в парламента, който да намери устойчива политическа система в страната, казва Искрен Веселинов.

От "Воля" вече са внесли законопроект. В него се запазват сегашните 31 избирателни райони, вместо 240, както предвиждаше проектът на ГЕРБ, което щяло да спести доста средства и недоразумения. Освен това всички кандидати се подреждат по азбучен ред и събралите най-много гласове се явяват на втори тур.

Заедно с промяната на избирателната система от "Воля" вкарват още едно ограничение – право на субсидия да имат само парламентарно представените формации. Сега по 11 лв. глас получават и миналите 4-процентовата бариера, но и останалите извън Народното събрание, но получили 2% доверие.

В търсене на компромиса патриотите обсъждат свой вариант за партийните субсидии. В миналия парламент те предложиха намаляване наполовина на парите, които се получават от държавата, но и таван за сумите, които държавата може да даде. Очаква се в скоро време законопроектът да бъде внесен в НС. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени