Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 2 август

| обновено на 20.06.17 в 20:25
Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

На втори август в Македония премиерите на България и на Македония ще подпишат договора за добросъседство, стана ясно след срещата на Бойко Борисов и Зоран Заев в София. Договорът ще уреди спорове около общата история на двете страни и честването на общи празници от двете страни. България ще подкрепя желанието на Македония за членство в Евросъюза, каза Бойко Борисов.

До втори август външните министри и на двете страни трябва да уточнят последни детайли по Договора за добросъседство, включително и на какъв език ще бъде подписан документът, каза Борисов. Остава да се изчисти и какъв ще бъде периодът на общата ни история, която ще се отбелязва заедно, подчерта Борисов.

Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като в Европа много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои. Кирил и Методий, нашите Свети братя, може да се радваме всички на това, което те са направили. Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ ние нямаме.

От София Зоран Заев отправи послание и към Гърция за добросъседство, а за днешния си разговор с Борисов е категоричен, че Македония затваря страница от историята си:

Македония днес затваря страница от историята си – на национализъм, на омраза. Отваряме нова страница, защото историята може само да ни сближи, а не да ни разделя.

За поисканата помощ за присъединяване към ЕС и НАТО Борисов каза, че България няма да откаже на Македония, но обясни, че преди всичко това зависи от политическия елит на страната:

Има една хубава българска поговорка, която казва: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Ако тя не положи усилия, никой не може да ѝ помага.

След разговорите между двамата премиери стана ясно, че Република България и Република Македония установяват механизъм за експертно сътрудничество по въпросите, свързани с подготовката за приемане на Македония в Европейския съюз. Българската страна ще предостави на Скопие експертиза за планирането, управлението и контрола на инвестициите с европейско финансиране, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Договорено е улица в София да носи името на бившия македонски президент Борис Трайковски. Улица в Скопие пък ще бъде кръстена на първия демократично избран български президент Желю Желев.

В рамките на посещението си в София Зоран Заев ще бъде приет от президента Румен Радев и от председателя на парламента Димитър Главчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени