Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Не се очаква сътресение в изслушването на Мария Габриел

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Процедурата по изслушване на всички кандидати за еврокомисар започва със задаване на писмени въпроси от страна на евродепутатите. Кандидатът отговаря подробно и демонстрира своите познания върху зададените теми и своето портфолио.

Правната комисия, когато препитат депутата, правят протоколи, които представят на председателството на ЕП. Ако в тези протоколи има нещо, което буди притеснение, то бива отбелязано от председателя. След това има парламентарно слушане с възможност всички депутати да задават въпроси и след това има гласуване като парламентът трябва да се произнесе одобрява или не одобрява кандидатурата. От договорите е ясно, че председателят на Комисията може да не се съобрази, но досега не се е случвало.

Това каза за предаването „12+3“ Юлиана Николова от портал „Европа“. Според нея българският кандидат Мария Габриел ще се представи добре на изслушването, което започва в 16 ч.

Брюкселският плейбук на вестник "Политико" казва, че не се очаква особено сътресение днес в това слушане, защото двете големи фракции в парламента и ЕНП и ПЕС са се съгласили, че Мария Габриел е точният човек. Това, за което има притеснение е, че въпрос, зададен на Правна комисия, може да бъде зададен от „Зелените“ в парламента на пленарното слушане по повод на недекларирано в декларацията за имуществото онзи прословут апартамент от "Софийски имоти". Габриел, на Правна комисия, е декларирала пред правна комисия, че ще се съобрази с изискванията за декларацията на комисар.

Николова изтъкна, че за страната ни е важно да излъчи свой комисар, дори в средата на мандата на Комисията:

Добре е да имаме еврокомисар и този еврокомисар да покаже умения и качества, защото, преди всичко, иначе не участваме пълноценно в работата на Комисията, въпреки че еврокомисарят само се води еврокомисар с български произход, но е комисар, който пази договорите на ЕС. Важно е, защото все още в договорите седи, че в следващата Комисия броят на комисарите ще бъде равен на две трети от броя на държавите-членки. Въпреки че може да бъде отложено това, трябва да сме готови, че в един известен период българските комисари трябва да имат такова реноме, че са нужни, за да не останат в рамките на онази една трета държави, които нямат представителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени