Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене минималната пенсия да стане 180 лева от 1-ви юли

От БСП разкритикуваха мярката, ДПС предупреди - решението увеличава дефицита в бюджета

| обновено на 21.06.17 в 11:14
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Единодушно депутатите гласуваха на първо четене минималната пенсия от юли да стане 180 лева. 200 лева ще бъде тя от 1-ви октомври.
Параметрите бяха договорени още по време на преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за съставяне на правителство.

БСП разкритикуваха мярката, защото по този начин само една група пенсионери ще получат увеличение, а и по този начин се ощетяват хората с по-висок осигурителен принос. От БСП казаха обаче, че ще подкрепят предложението на Министерския съвет.

Между двете четения ще предложат от 1-ви юли пенсията да стане 300 лева и да има преизчисляване на пенсиите от 2009 година насам.

От ДПС също подкрепиха мярката, но Хасан Адемов предупреди, че решението увеличава дефицита в бюджета. 100 милиона лева ще струва мярката за увеличаване на пенсиите от октомври и засяга малко над 800 000 пенсионери.

По време на дебатите най-активни бяха от Обединените патриоти, чието предизборно обещание беше пенсиите да станат 300 лева.

В отговор на критиките на опозицията Станислав Станилов обясни, че няма как пенсиите да станат 300 лева, защото не са спечелили изборите.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че новата мярка засяга и други видове пенсии:

Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, наследствените пенсии, така наречената "вдовишка добавка"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!