Б. Гяурова: Депутатите да търсят реална връзка с кандидатите за ВСС, а да не разчитат само на медиите

Днес е крайният срок за издигане на кандидатури от квотата на Народното събрание за членове на следващия Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Днес е крайният срок за издигане на кандидатури от квотата на Народното събрание за членове на следващия Висш съдебен съвет. На сайта на парламента вече фигурират 16 имена на кандидати за членове на Съвета -  БСП издигат шестима, ГЕРБ – петима, а Обединени патриоти и ДПС по двама и Воля – с една номинация. От тук нататък започва пресяването, за да се стигне до 11 членове, които парламентът трябва да изпрати в новия ВСС.

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова, която изтъкна, че въпросът как точно са избрани номинираните магистрати, е останал без отговор. Защото не е без значение как се е стигнало до тези конкретни имена, отбеляза Гяурова и допълни:

Това, което може да се каже за кандидатурите, които са изнесени до момента - тези 16 кандидатури, са три неща. Първото, което вече споменах, не е прозрачен процесът на номиниране. Имаше в началото един призив от страна на ГЕРБ да се представят, да се включат други юридически среди, но някак той остана без последващи действия. Тази проактивност, за която ние и други колеги говорихме, всъщност остана само в рамките на едно интервю, дадено от господин Данаил Кирилов.

На следващо място по отношение на самите номинации виждаме, че отново те са в стил 4-4-2, ако мога да направя такова сравнение. Вижда се, че е запазено квотното, имам предвид на политически принцип, разпределение. В случая прави впечатление, че поне до момента тези 16 всъщност са по-малко от двама души за позиция, тоест конкуренцията е минимална, което е още един сигнал, че разпределението вече е направено.

И третият много важен елемент до момента, това са мотивите, с които тези кандидати са номинирани. Неслучайно на няколко пъти ние и други колеги сме споменавали, че е много важно да се видят мотивите, защото те също биха осветлили в някаква степен именно процеса, чрез който се е стигнало до конкретната кандидатура.

Според Гяурова съображението, изтъкнато от някои от партиите, че ще се номинират кандидати за ВСС, които да не са част от линията на противопоставяне Панов-Цацаров, е безпредметно. Тя смята също, че някои от кандидатите са противоречиви. По отношение на мотивите, които са посочени за част от номинациите, тя коментира:

В случая при мотивите и наблюдаваме  - от такива, които са по-кратки от едно туитър-съобщение. За хората, които не знаят, един туит има 140 символа, до такива, които са преписани от атестационния формуляр на съответния магистрат и становището на административния ръководител, което не прави чест нито на депутатите, в интерес на истината така е обидно и за самият кандидат. Това означава, че всъщност съответните имена по някакъв начин или са били спуснати, или са били дадени на самите депутати с готовия наръч документи, без изобщо да е имало един такъв реален процес на търсене на най-подходящия кандидат за член на ВСС от парламентарната квота.

Депутатите да търсят реална връзка с кандидатите, препоръча още Гяурова:

Да се опитат да научат повече информация от тях, а не само през медиите и не само през търсачките, а през една реална комуникация, която може би трябва да стане дори и преди самото изслушване в правната комисия.

Има достатъчно време за депутатите да се запознаят с тези хора и да разберат техните реални качества и да направят реална преценка за тях, която да бъде извън публикуваното в медиите, защото това ще им даде възможност и на самото изслушване те да задават адекватни въпроси.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

Пациентски организации искат обяснение за починала пациентка, заради невъзможност от доплащане

Пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха обяснение от мистър Кирил Ананиев за пациентка, починала в УМБАЛ „Света Екатерина“ на 22 април 2018 г. заради невъзможност, според тях, да си доплати медицинско изделие - аортна клапа, за което НЗОК заплаща по-ниска цена от 1 април 2018 г.  Пред „Хоризонт“ Пенка Георгиева от организацията..

публикувано на 26.04.18 в 14:01

Руслан Тошев: Ще направим всичко възможно да няма санкции за българските шахматисти

Ще направим всичко възможно да няма санкции за българските шахматисти. Това каза в интервю за предаването „12+3“ Руслан Тошев, председател на Българска асоциация по шахмат 1928, по повод на заплахата българските шахматисти да останат с нулев рейтинг в ранглистата на Международната шахматна федерация. Шахматна федерация България е поставила..

публикувано на 26.04.18 в 13:53

Линейка беше открадната снощи в Пловдив

Линейка беше открадната снощи в Пловдив. Специализираният автомобил е собственост на Медицинския център за спешна помощ "Евромед " и е бил паркиран пред офиса му на бул. "Христо Ботев". Директорът на медицинския център д-р Георги Георгиев установява, че линейката е открадната след 22.30 часа и веднага уведомява полицията. По думите му,..

публикувано на 26.04.18 в 13:40

Илия Вълков: Медии се използват, за да се решават бизнес интереси

Проблемите в медиите са проблеми на всички, каза в предаването „12+3“ журналистът от в. „Сега“ Илия Вълков. „За съжаление, ние направихме така, че по всякакъв начин отлъчихме хората, за които работим – нашата аудитория. Ние непрекъснато се занимаваме с наши си проблеми. В същото време се води и медийна война между различни издатели, което..

публикувано на 26.04.18 в 13:21

Един ден на катамаран сближава хората повече, отколкото година на сушата

Близо 150 морски мили измина за седмица кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова. За пътуването са помогнали един катамаран и неговият екипаж от 8 човека.   Един ден на катамарана сближава хората повече, отколкото година на сушата, категорична е тя.  Плаването ѝ започва и завършва на остров Лефкада - четвъртият по големина от групата..

публикувано на 26.04.18 в 12:39
Владимир Клисуров (вдясно) и Румен Русев на заседанието на Столичния общински съвет.

Владимир Клисуров избран за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“

Столичният общински съвет (СОС) реши днес Владимир Клисуров да остане изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. Той заяви, че е длъжен да се съобрази с решението на градския парламент, въпреки че не се счита за достатъчно компетентен. До намесата на СОС се стигна, тъй като кметът Десислава Иванчева, която е задържана по обвинение в..

обновено на 26.04.18 в 12:26

Части от „Прогрес МС-07“ ще паднат в Тихия океан

Космическият товарен кораб „Прогрес МС-07“ е бил изведен от орбита, съобщават от Руския център за управление на полетите, цитирани от РИА „Новости“. Корабът се отдели от Международната космическа станция през март. Според съобщението фрагментите от кораба, които няма да изгорят при навлизане в атмосферата, ще паднат в Тихия океан в район, в..

публикувано на 26.04.18 в 12:26