Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум на КНСБ търси отговор на въпроса

Има ли надежда за повишаване на заплатите в шивашкия сектор

Снимка: БГНЕС

Предимно жени са работещите в леката промишленост у нас, като заплатите са по-ниски от тези на работниците в Азия, посочва КНСБ в свое проучване. Колко ниски са възнагражденията в шивашкия сектор и как могат те да се повишат – отговор на тези въпроси ще търси браншовата конференция на тема „Леката промишленост в условията на сложен икономически растеж – предизвикателства и перспективи“, която се провежда днес в сградата на КНСБ София. Форумът събира представители на най-големите компании в бранша, на синдикатите в леката промишленост, на Главната инспекция по труда и на други държавни институции, за да се търси общо решение за промяна на ситуацията в този сектор.

Цветелина Милчалиева, която е председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ, коментира темата в ефира на „Хоризонт“, като посочи, че леката промишленост заема значително място в икономиката и в експортните резултати на страната, като тези икономически дейности осигуряват най-висока заетост в индустриалната сфера сред всички индустриални сектори и може в кратък срок да се осигурят работни места за хиляди работещи, както и да се допринесе за спиране на емиграционния поток от българи.

Въпреки всичко, едно от слабите места в момента в бранша действително е текучеството, нискоквалифицираната работна сила. Преобладава работата на ишлеме – в 91 процента от предприятията в промишлеността.

Чистата средна заплата в този сектор е 600 лева, посочи Милчалиева, като добави, че сивият сектор остава сериозен проблем: Има, за съжаление, доста фирми в сивия сектор и това всъщност е един от бичовете за промишлеността.

Най-вече се съсредоточаваме върху въпроса за заплащането, тъй като вече повече от 10 години се запазва едно съотношение на средната работна заплата (в сектораспрямо средната работна за страната между 57 и 58 процента, допълни Милчалиева. Тя посочи, че според нея сред работодателите има нагласа за повишаване на възнагражденията в бранша, но припомни тезата на синдикатите, че трябва да се преосмисли схващането, че ниското заплащане повишава конкурентоспособността, допълвайки:

Но един от най-сложните проблеми всъщност е липсата на работна ръка и това как да я задържим в България и в промишлеността.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!