Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на АПИ е обвинен в безстопанственост

| обновено на 21.06.17 в 11:43
Снимка: БГНЕС
Бившият председател на Пътната агенция Лазар Лазаров стана обвиняем за безстопанственост. Според прокуратурата той е нанесъл щети за над 41,6 милиона лева. 

Разследването, по което засега е обвиняем само Лазаров, е свързано с изграждането на лот 1 на АМ "Марица". Специализираното звено "Антикорупция" тръгва от подписан през 2011 година договор с италианска компания за изграждането на отсечката "Оризово – Димитровград". Тя е с дължината около 31 км. Срокът за изграждането е 25 месеца, а стойността на проекта – около 133 милиона лева. Студ пред зимата на 2013 година и много дъжд и сняг през пролетта на 2014 година водят до преовлажняване на почвата и необходимост от стабилизацията на малко под 2 километра от отсечката, преди да се продължи изграждането на целия участък. Въпреки действащия договор с италианската фирма АПИ обявява обществена поръчка за тези допълнителни строителни работи и тя е спечелена от "Пътища Пловдив". С това, твърдят от прокуратурата, Лазар Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ.

Междувременно спецзвеното "Антикорпуция" прати на съд агентите от ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов, мамили чужденци, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България. Предстои делото да бъде насрочено в Софийския градски съд.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени