Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси след първата правителствена криза във Франция и спада на цените на петрола

Европейските акции се намират под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия в резултат на спад на петролните цени към нови 7-месечни дъна и новината за първа управленска криза във Франция, след като трима министри на ключов съюзник на президента Еманюел Макрон напуснаха правителството.

Излизането на центристката партия МоДем от управляваща коалиция във Франция означава, че парламентарното мнозинство на Макрон се сви само в рамките на три дни след изборите до 308 депутатски места (от 350), тъй като досегашният съюзник в лицето на МоДем на Франсоа Байру разполага с 42 депутата в Националната Асамблея. Въпреки че партията на френския президент продължава да разполага с пълно мнозинство в 577 местния парламент, новината за разпада на управляваща коалиция провокира спад на основният фондов индекс на борсата в Париж CAC40 с близо един процент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,6% след вчерашна загуба с 0,7%, като и днес негативно влияние върху търговията на стария континент оказва спада на петролните цени към 7-месечни дъна, водещ до продажби на акции на енергийните компании. Индексът European oil and gas stocks се понижава с 0,4%, докато акциите на петролни компании като Statoil ASA, Tullow Oil PLC, Total SA, Petrofac Ltd. и Saipem SpA се понижават с между 0,3% и 1,73%.

Немският фондов индекс DAX губи 0,57% от стойността си, испанският Ibex-35 се понижава с 0,73%, а италианският MIB - с 0,11%, докато британският индекс FTSE100 се понижава с 0,26% преди очакваната по-късно днес реч на кралица Елизабет Втора с която официално стартира новия парламент на страната. В речта си тя би трябвало да представи основните контури на управленската програмата на новото британско правителство, но на този етап все още няма окончателно споразумение за коалиция между Консервативната партия на премиера Тереза Мей и северноирландската Демократична юнионистка партия.

Предупреждения за печалбите на големият британски кредитор Provident Financial пък провокират солиден спад на неговите акции с близо 20 на сто, което се отразява негативно на целия европейски финансов, банкова и застрахователен сектор. Така например акциите на френските банки Credit Agricole, Societe Generale и BNP Paribas падат с между 1,9% и 2,4%, докато акциите на немските Deutsche Bank and Commerzbank с между 1,5% и 1,7%. Солиден спад с 3,3% бележат и акциите на KBC, след като белгийската банка обяви, че нейното ново ниво на капиталова адекватност (ключово мерило за банковата платежоспособност) е на ниво от 16,6%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна