Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Вивалди и Пизендел ще звучат в зала "България" на 28-и юни

Снимка: sofiaphilharmonie.bg

На 28-и юни от 19 часа в зала "България" ще се състои концерт от цикъла "Барок" на на Софийската филхармония. Какво точно ще включва програмата, разказа в предаването "12+3" цигуларката Зефира Вълова:

В програмата съм подбрала концерти от Вивалди, които илюстрират разнопосочността на неговия стил. Той не е този автор, за когото често чуваме от повърхностни менения за него, че е използвал едни и същи мелодии, едни и същи формули, просто правил комбинации и цял живот върху една и съща тема си градил кариерата. Истината е, че преди той да спре да свири на цигулка и да се отдаде изцяло на оперно композиране, славата му е била такава, че пред концертните зали и църквите, в които той е свирил, са се случвали кървави побоища за билети.

Един от известните концерти, които ще прозвучат в програмата е "Il favoritо", който носи особен отпечатък на душевна болест, изключително екстравагантен, в който настроенията се сменят буквално на всеки такт.

Филхармонията ще свири без диригент. Това е ново амплоа на този оркестър, който има токова голям опит и е свирил с най-големи звезди от европейската сцена и световната, че не се съмнявам, че ще се справят и под мое ръководство, без да имам диплома за диригент. За това ще ми помага, надявам се, техният концертмайстор Павел Златарев, който ще свири наравно с мен в този концерт, и  виолончелистите Кристиана Генова-Михайлова и Людовико Минази – един от гостите, поканени да се включат в програмата.

Йохан Георг Пизендел е другият автор, чиито произведения ще звучат на концерта, този автор, който вече е познат в България благодарение, да кажем, на Бароковия фестивал, който вече 10 години се провежда. Негови творби са изпълнявани и в Перник от камерен оркестър "Орфей".

Интервюто на Петър Волгин със Зефира Вълова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна