Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворецът на ветровете

БНР Новини
Снимка: wikimedia.org/Marcin Białek

Наричат индийския град Джайпур „Розовият град”, заради мазилката на сградите, която имитира розов пясъчник. Една от най-красивите сгради в този град е дворецът Хава Махал, в буквален превод „Дворецът на ветровете“. Проектирана е от архитекта Лал Чанд Устад като пететажна сграда с форма на пирамида, в която са разположени множество малки бастиони. Те са подредени така, че да придават едновременно усещане за хармония и пищност на двореца.
Хава Махал разполага с цели 953 прозореца и балкона, откъдето принцесите можело да наблюдават празничните шествия в града, без да бъдат забелязвани. Защото жените на владетелите трябвало да бъдат изцяло скрити от света… Зад всеки прозорец е разположена голяма зала, изработена от различен по вид мрамор, а всички зали помежду си са свързани с безкрайно дълги коридори. През лятото, махараджата и семейството му използвали Хава Махал за своя резиденция, защото тук намирали прохлада. Благодарение на тези 953 прозореца, вятърът достига до вътрешността на стаите и подухва приятно през горещите дни. Прозорците са много фино и изящно изработени. Ако човек застане централно пред двореца, може да реши, че стои пред вътрешната страна на огромна пчелна пита с нейните малки килийки .
Изграден изцяло от червени и розови пясъчникови скали, Дворецът на ветровете, е най-красив при изгрев слънце, когато лъчите падат върху фасадата и подчертават специфичната й красота.
Още за приказния дворец – слушайте в поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 22 юни от 17.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна