Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединените патриоти се обявиха против идеята за нов референдум по изборните правила

Снимка: БГНЕС

От коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", се обявиха против идеята за нов референдум по изборните правила. Тя беше лансирана от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" определи идеята за нов референдум: 
На първо място - като бягане на политиците от отговорност, и на второ място - като едно много скъпо социологическо проучване, което, според мен, няма смисъл, при условие че настроенията на българите са ясни и от предишния референдум.
Обединените патриоти готвят свой вариант за промени в Изборния кодекс, с баланс между предлагането на личности и представителството в парламента с пропорционалната система. 
Филип Попов от групата на "БСП за България" заяви: 
Нека първо да се разберат помежду си какво правят, защото това ни прилича на поредния политически маньовър и популизъм, защото от една страна министърът на правосъдието госпожа Цецка Цачева твърди, че продължава да се работи в направлението мажоритарни избори. От друга страна, председателят на правната комисия иска провеждане на референдум с въпроси каква да бъде избирателната система.
БСП също готви свой вариант за промени в изборните правила за въвеждане на смесена система. 
Полина Христова от "Воля" каза: 
Ние сме за провеждането на референдуми. Това е начинът, по който обществото може да бъде чуто, да изрази своето мнение по значими теми. Конкретно по предложението на господин Кирилов от ГЕРБ считаме, че трябва да бъде официално обявено, след което ще можем да коментираме конкретно.
От "Воля" обаче се тревожат от идеята новият референдум да бъде след една година, защото смятат, че темата ще се размие във времето и хората ще се уморят. Самият Данаил Кирилов от ГЕРБ днес запази мълчание по темата, с уговорката, че е изказал лично мнение. 
Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира: 
Нека да го обсъдим на парламентарна група и ще ви кажа. В момента не мога да ви дам ясно становище, но има такива коментари в групата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени