Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската кралица представи програмата на новото правителство на Тереза Мей

| обновено на 21.06.17 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на малцинството на Тереза Мей не включи съществени обещания от предизборната си платформа в традиционната реч на кралицата. В центъра на вниманието на законодателната програма бе постигане на възможно най-успешен изход в преговорите за Брекзит. Опозицията заяви, че на програмата на Тереза Мей липсва амбиция на фона на липсата и на подкрепа от североирландските юнионисти за правителството.

В кратка церемония, лишена от традиционната помпозност, без златна каляска с коне, Елизабет II, без кралски одежди и без корона на главата, прочете законодателната програма, валидна за две години с оглед на Брекзит, включваща само 27 проектозакона – 8 от тях посветени на успешен Брекзит. 
Приоритет на моето правителство е да осигуря възможно най-добрата сделка при напускането на ЕС.

Марките засягат сложния процес на Брекзит – от приравняването на законите, през търговията, до миграцията. В програмата обаче не бяха включени редица от обещанията на торите в предизборната им платформа, както и повечето от спорните точки в нея. Видимо бе намерението на премиера да не усложнява мисията си с оглед на това, че все още няма гаранции от Демократичната юнионистка партия за подкрепа в управлението. Всичко това даде повод на опозицията да заяви, че правителствената програма е лишена от амбиция. Ето какво още прочете кралицата:
С оглед на терористичните атентати в Манчестър и в Лондон правителството ми ще преразгледа стратегията си за борба с тероризма, за да може полицията и силите за сигурност да имат всичките им необходими правомощия.

Политическите наблюдатели обаче заявиха, че е нужно ново законодателство за тероризма, а не преразглеждане на стратегията и че всякакви промени ще бъдат много трудни в един "висящ парламент". Нищо не бе споменато и за държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп.

От парламента кралицата замина за Аскът за традиционните конни надбягвания. Нейният съпруг принц Филип снощи е постъпил в болница поради усложнение от предишно заболяване, но е в добро състояние.
С речта на кралицата официално бе открита новата парламентарна сесия. Депутатите в момента обсъждат разгорещено правителствената програма. 

В същото време стотици демонстранти извървяха около 7 километра от опожарения в Западен Лондон жилищен блок до Даунинг стрийт, за да изразят недоволството си от мудните действия на правителството и да поискат оставката на Тереза Мей. Мнозина изразиха опасения, че тази демонстрация може прерасне в насилие в такъв взривоопасен социален момент, тъй като има сведения, че към нея могат да се присъединят анархисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени