Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Проблемът с ниските пенсии в другите държави се решава чрез социално подпомагане

Снимка: БГНЕС


Проблемът с ниските пенсии в другите държави се решава чрез социално подпомагане, заяви в предаването "Нещо повече" председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов:

В България минималния размер на пенсията за стаж и възраст не покрива минималния жизнен стандарт и това води до усещането, че пенсионната система трябва да реши този проблем. Само, че тя се задъхва , защото пенсионната система през всичките тези години на прехода се опита да реформира останалите системи, започна със сектор "Сигурност", въгледобив, рудодобив, да не изреждам всички сектори, които се опитахме да ги реформираме през пенсионната система. И вместо да реформираме другите системи, на практика пенсионната система изпадна в състояние на тежък дефицит, защото в момента за да се получават тези размери на пенсиите, държавният бюджет доплаща за тази година 4 милиарда и 400 милиона. Което означава, че сегашният пенсионер, отивайки в магазина, купува си сирене, плаща данъци на това сирене, ДДС, с които пари рефинансира обратно този унизителни нисък размер на пенсията.

Само че в другите държави това е решено по различен начин. След като се доплащат от данъци тези пари, което означава, че преразпределителната функция на държавата излиза на преден план. Другите държави са направили такива един фондове, с  които допълват доходите от пенсия, когато те са единствени. Т.е. ако в България има такъв един фонд, който да подпомага през втората социална мрежа на България, а именно социалното подпомагане, социалните услуги, да допълва доходите на пенсионерите, които са под линията на бедност. И понеже това не се прави – един предлага едно число, друг предлага друго число, а се оказва, че възможностите на бюджета не са в състояние да покроят тези предизборни желания и обещания.

Хасан Адемов обясни откъде ще дойдат парите за гласуваното днес увеличение на пенсиите:

Вносителите твърдят, че тези пари, които са необходими за двете стъпки, те твърдят, че тези пари ги има като преизпълнение в проходната част към края на месец май от Националната агенция за приходите и казват, че преизпълнението е 104 милиона, което означава, че към края на годината може да има по-голямо преизпълнение. Проблемът е, че 50 милиона от тези увеличени проходи са изхарчени за великденските добавки, които също го няма в бюджета. Т. е. ние на зелено харчим нещо, което очакваме да случи като приходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна