Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият френски кабинет вече е обявен след значителни промени в състава

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съставът на новото френско правителство вече е ясен. Промените в него са значителни след оттеглянето на четирима министри във връзка със съдебни разследвания. Новият кабинет има общо 29 членове. Близо половината от тях – 14, са жени, някои от които са слабо познати на широката общественост. Президентът Еманюел Макрон обяви, че ще направи промени в правителството след като неговата центристка партия спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори миналата неделя. 

Десет нови лица влизат в състава на второто правителство на френския премиер Едуар Филип, напусналите са заместени изцяло от жени. Почти неизвестната Никол Белове замества центриста Франсоа Байру на поста министър на правосъдието, очевидно със задачата да проведе реформата за нравственост в политиката. Флоранс Парли ще оглави министерството на въоръжените сили на мястото на Силви Гулар. Специалист в транспорта, Парли няма особен политически опит. 

В кабинета влизат двама души от десницата, но като цяло се забелязва баланс на политическите сили, паритет и участие на лица от гражданското общество. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна