Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще уволни министрите, които не се справят с опашките и тромавата администрация

Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда, смята премиерът

| обновено на 22.06.17 в 09:41
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще уволни министрите, които не се справят успешно в борбата срещу опашките и тромавата администрация. Той коментира това пред Нова телевизия по повод административните облекчения за гражданите и фирмите, които кабинетът обеща вчера:

Има места, където искат личната карта и акт за раждане, а личната карта се издава на основание от същата служба на акта за раждане и вчера даже дадох този пример на Министерски съвет. Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока докога съответно ще бъде свършено и ще го направим. Казал съм го вчера на министрите: който го забележа, че това не го е прегърнал и не си се е представил на опашката, ще има санкции.

Борисов изрази надежда, че административната реформа може да се случи от септември и потвърди, че служителите, които отговарят за нея, няма да излизат в отпуск. 


Относно поканата на президента Румен Радев към руския му колега Владимир Путин за тържествата на 3-ти март, Бойко Борисов подчерта: Радев може да кани когото си поиска на ниво президент – президент. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Обратното – когато аз приемам президенти, му се обаждам и казвам, че ще бъда там. 

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българско-турската граница: Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна.

За турския премиер Ердоган, Борисов смята, че единствената им линия на отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права. В сравнение с Турция, България се управлява в спартански условия, допълни той.

Помолен да коментира оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че някой умишлено е повредил автомобила му, Борисов заяви, че болтовете на колите могат да се развият сами и че на него самия това му се е случвало. 

Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда. Това е най-голямата му грешка. Той трябва да си говори за съда. Както ние не си позволяваме да коментираме делата на съда, той няма работа да коментира делата на парламента. Ако ние всеки ден започнем да коментираме делата на съдиите, знаете ли какви декларации ще има! В момента ние берем плодовете на една изключителна реформа. Кое е важно? Развивали са ми се много пъти. Имаме много пъти такива случаи и си завиваме болтовете на ръка. Вас не ви интересува съдебната реформа. Какво трябва да направим с Лозан Панов... Да назначим един човек, който всяка сутрин да завива болтовете, каза още Борисов.

Пред БНР, Панов отвърна:

Когато нещо се е случило, е нормално да информирам компетентните органи за това, в случая - НСО. Темата за реформата не мисля, че се измества. Ясно е, че реформата трябва да продължава, но тя трябва да бъде наистина в дълбочина и да бъде същностна. Дебатът е много важен за това в каква посока ще продължи самата реформа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени