Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Петрова: 70% от хората се чувстват уязвими да подават сигнали за корупция

След среща с президента Румен Радев правосъдният министър Цецка Цачева изрази надежда до края на годината да има действащо антикорупционно законодателство. В подготвения закон не се предвиждат анонимни сигнали. Цачева обясни, че всеки гражданин ще има възможност, ако разполага с факти за корупционни практики, да ги представи на единния орган, който ще се създаде. 

От около седмица заработи нова гражданска организация Антикорупционен фонд, която ще приема и анонимни сигнали и която вече оповести нередности в обществени поръчки, в дейността на Българската банка за развитие, както и информация за съмнителни празненства на кмет, в несъответствие с декларираните му доходи.
 

За антикорупцията е необходима среда. Среда означава независими медии, силен неправителствен сектор, сериозна законова рамка и нетолерантно общество, обясни в "Преди всички" Мирослава Петрова от Антикорупционния фонд.

На сайта на фонда вече има много сигнали за корупция, подготвени много отговорно, със съответните документи и приложения – и анонимни, и лично подписани, каза още тя. Според нея обществото ни е узряло да разбере, че е крайно време да спрем да изпускаме едрите риби, да спрем да отклоняваме погледа си от едрите корупционни схеми и в този смисъл по-голямата част от сигналите са в такъв контекст – от висок обществен интерес, от висок материален интерес.

Повече за антикорупционните механизми, тяхната ефективност и ролята на гражданите в прилагането им можете да чуете от интервюто на Лора Търколева с Мирослава Петрова, консултант към Фонда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна