Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на бизнес доверието във Франция през юни до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през юни до най-високи ниво от шест години насам благодарение на здрав ръст на доверието в сектора на търговия на дребно и на повишение в строителство при стабилизация на бизнес доверието в промишлеността и в сферата на услугите. Това показва последно проучване на френската официална статистика Insee.

Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на еврозоната нарасна през юни до 106 пункта от 105 пункта през май, достигайки най-високо ниво от лятото на 2011 година насам. Заетостта също запазва своя възходящ тренд, като съответният индекс се повиши с един пункт до 109,0 пункта (най-високо ниво от средата на 2011 година).

Индексът, измерващ доверието в промишления сектор на Франция, се понижи слабо до 108,0 пункта, след като през май достигна най-високо ниво от юни 2011 година от 109,0 пункта, но въпреки това задържа стабилно над осредненото му дългосрочно ниво от 100 пункта за тринадесети пореден месец.

Солиден ръст от 105,0 пункта до многогодишен връх от 109,0 пункта отчита индексът, оценяващ доверието в сектора търговия на дребно (най-високо ниво от началото на 2008 година насам), индексът в сферата на услугите стабилизира за втори пореден месец на ниво от 103,0 пункта, като в същото време индексът, измерващ бизнес доверието в строителството се подобри с един пункт до безпрецедентно най-високо ниво от шест години насам от 104,0 пункта, отбелязва Insee.

Последното проучване на Insee потвърждава, че перспективите пред френската икономика се подобряват през последните месеци заедно с по-добрите изгледи пред глобалната търговия.

Само ден по-рано Insee прогнозира, че икономиката на Франция ще отбележи през настоящата година най-добро темпо на растеж от 2011 година насам, очаквайки БВП да се повиши с 1,6% след растеж с 1,1% през миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!