Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Лалов оспори избора на членове на ВСС от съдийската квота

Върховният съдия Соня Янкулова е номинирана за председател на ВАС

| обновено на 22.06.17 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Изборът на членове на ВСС от съдийската квота отива в съда. Един от неуспелите кандидати – Методи Лалов, оспори крайните резултати. 

Лалов обжалва избора заради съмнения около надеждността на електронното дистанционно гласуване. Той поискал от съдебния състав да бъде проверен резултатът с мотив да се изчистят въпросите около евентуална възможност за избор, постигнат чрез манипулирана система. 
Решението си Лалов мотивира – първо с това, че тъй като електронният вот е бил предпочетен от по-голямата част от гласувалите в събота и неделя съдии, той има решаващо значение за крайния резултат, второ – заради наблюдаваното различие в подреждането на кандидатите между електронното гласуване и гласуването с хартиени бюлетини. Той смята, че проверка на системата е необходима, за са бъде даден ясен отговор за нейната надеждност и сигурност и за достоверността на получените чрез нея резултати. 

Съдия Методи Лалов настоява за назначаване на съдебна експертиза, в рамките на която вещите лица да се запознаят с техническото задание, за да преценят дали при изготвянето му в него са зададени достатъчно високи изисквания за защита и сигурност, които да съответстват на най-добрите образци на системи за електронно дистанционно гласуване.  
Сега трябва да бъде избран на случаен принцип петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд. Именно той ще прецени дали да бъде назначена такава експертиза. 
Може ли да бъде проверено дистанционното гласуване, коментираха Лозан Панов:
Защо да не може? Архивите са налични. Ако има някакви проблеми, те могат да се проверят.
И Георги Колев:
Може би е добре да извървим и този път докрай. Важното е в цялото общество да има категоричното убеждение, че избраните членове на Висшия съдебен съвет ще встъпят в своите длъжности. Нека да оставим тази преценка да направи съдебният състав.

В последния ден за номинации за председател на Върховния административен съд беше внесена и втора кандидатура – на върховния съдия Соня Янкулова. Така на 11-и септември за седемгодишния мандат начело на  Върховния административен съд ще се състезават тя и колегата ѝ Георги Чолаков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!