Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив отскок на петролните цени от техни нови многомесечни дъна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През днешната търговия петролните фючърси бележат известно повишение, след като в сряда регистрираха пореден солиден спад до многомесечни дъна, навлизайки стабилно в т.нар. "мечи" пазар (пазар на устойчиво падащи цени). От достигнатите в края на януари и началото на февруари върхове, петролът вече се обезцени с близо 20%, тъй като инвеститори и търговци се опасяват, че договореното от ОПЕК и Русия намаляване на производството няма да успее да компенсира нарастващите добиви в САЩ, Либия и Нигерия, отлагайки във времето основната цел постигане на балансиран пазар между търсене и предлагане.

В сряда фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижиха с 2,5% към 10-месечно дъно от 42,22 долара (най-ниско ниво от август 2016-а година), докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент - с 2,6% до 7-месечно дъно от 44.48 долара за барел (най-ниски цени от ноември 2016-а година).

Последва известен отскок и днес фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,68% към 42,74 долара, а на петрола сорт брент - с 0,71% към 45,12 долара за барел в резултат най-вече на официални данни, показващи по-голямо от очакваното намаляване на американските стокови петролни запаси. Според Енергийната информационна администрация (EIA) складовите запаси на суров петрол в САЩ се понижиха през седмицата до 16-и юни с 2,45 млн. барела, докато очакванията бяха за по-скромно понижение с около 2 млн. барела. Въпреки че американските петролни запаси се понижиха до 509,1 млн. барела, те са все още с 1,8% на техните нива точно преди година.

Известна подкрепа за днешното предпазливо поскъпване на петрола оказват и коментари на иранския петролен министър, според които членовете на ОПЕК могат да обмислят по-дълбоко съкращаване на производството в отговор на доста ниските текущи цени, но подобно решение няма да бъде факт в скоро време. Петролните цени могат да намерят известна подкрепа и от тропическата буря "Синди" в Мексиканския залив, която принуди около 200 нефтени платформи да обявят, че ще прекратят временно работа.

На този етап нарастването на петролните фючърси изглежда ограничено с оглед на поредни сигнали за увеличаване на добивите в САЩ, както и на тези в Либия и Нигерия - двете страни - членки на ОПЕК, които обаче бяха изключени от споразумението за ограничаване на производството до края на март 2018-а година. Така например износът на петрол от Нигерия се очаква да надвиши 2 млн. барела през август, достигайки най-високо ниво от 17 месеца насам. В същото време EIA отчита нарастване на американското петролно производство за седмицата до 16-и юни с 20 хил. барела на ден до 9,35 млн. барела (най-високо ниво от средата на 2015-а година), като на годишна база добивите на важната енергийна суровина се повишиха със 7,8 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна