Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старата къща в Пловдив - „Клианти“ отваря врати за посещения

Снимка: БТА

След продължила повече от 10 години реставрация,  най-старата къща в Старинен Пловдив - „Клианти“ , от днес отваря врати за посещения. От 1995 година къщата е със статут на паметник на културата от национално значение. Тя е с богата вътрешна декорация и уникална архитектура.  

От несиметричната двуетажна сграда, която е претърпяла няколко преустройства през 19 век, днес са запазени около 2/3, благодарение на усилията на големия екип от конструктури, архитекти,  реставратори и художници, работили през годините по проекта.  За укрепването на постройката и възстановяването на стаите с красиви тавани и рисунки по стените са вложени  1 600 000 лева , подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев:

Изключително богата украса, изключително скъпи използвани материали. Имаме елементи с 24-каратов варак - нещо, което е уникално!

С решение на Общинския съвет вече са определени и цените за туристическите посещения: Нормалният билет за еднократен вход е 10 лева. Естествено, има отстъпки за ученици, студенти, групи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени