Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки: Посещението на Зоран Заев може да се окаже историческо

Снимка: БГНЕС
Посещението на македонския премиер може да се окаже историческо, заяви в предаването "12+3" евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки:

Това може да бъде историческо посещение, ако поетите ангажименти от двете страни се изпълнят, ако се сключи договорът за добросъседство между България и Македония, това наистина ще бъде историческо посещение, защото последните 10 години имаше един абсолютен застой в отношенията между Република България и Република Македония и то единствено и изцяло по вина на управляващите от ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, които следваха белградската линия, политическа, на изолация на един народ, който просто живее в две държави. Така че заявените намерения от господин Заев са изключително обнадеждаващи, както виждате, реакцията в Белград и в Скопие не закъсня. Фактът е, че господин Заев направи ясни заявки, които могат да бъдат много полезни.

Джамбазки коментира и това дали наистина договорът ще бъде подписан:

Надявам се да се случи. Бързината, с която това беше заявено, всъщност е обнадеждаваща, защото моделът на поведение на ВМРО-ДПМНЕ беше следният – непрекъснато да отлагат всички такива въпроси, да използват формулировката "Да, прави сте, но еди-какво си".

Той обясни основните неща, които трябва да се случат:

Това, което трябва да се случи днес, е следното нещо: на първо място, да бъде продължена линията, въведена още от правителството на господин Костов и споразумението за приятелство, където езиците се споменават според конституциите, така че да не се налага България да прави исторически грешки и да признава несъществуващ език. Да бъдат нормативно закрепени задълженията за промяна на учебниците по история и преподаваната история, която обрисува българите като някакви човекоядци и бъдат чествани общите празници.

Интервюто на Даниела Големинова с Ангел Джамбазки можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна