Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чолаков и Соня Янкулова се състезават за поста председател на ВАС

Снимка: БГНЕС

Двама върховни съдии ще се състезават за поста председател на Върховния административен съд. Зад  Георги Чолаков застана мнозинството от съдиите във Върховния административен съд, а кандидатурата му беше внесена от настоящия председател Георги Колев. Зад номинацията на Соня Янкулова застанаха  членовете на Съвета – Соня Найденова, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова. Ето как мотивираха  двете кандидатури Колев и Карагьозова:

Георги Колев обясни мотивите си да предложи Георги Чолаков:

Колегата е отличен професионалист. Би могъл да се справи успешно с административната работа, защото той е и председател в последните три години. Нямам каквито и да е забележки към тази част от дейността му.

Галина Карагьозова се изказа в подкрепа на Янкулова:

Един съдия с изключителен професионален капацитет, изключителен опит. Нравствени качества – извън всякакво съмнение. Харесван колега, толерантен. Безспорно и двамата кандидати са много стойностни колеги. Ние се надяваме на един почтен, достоен, равностоен дебат.

Изборът на следващ председател на Върховния административен съд ще е  на 11 септември и ще е един от последните важни избори за настоящия състав на Висшия съдебен съвет. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени