Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно понижение на европейските акции въпреки опита за стабилизация на петролните цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските фондови борси се намират под натиск за трета поредна сесия на търговия, тъй като продължават продажбите на акции на енергийни и на минно-добивни компании въпреки днешния опит за отскок на петролните цени.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поскъпват с 0,78% към 42,86 долара за барел, а на петрола сорт брент - с 1,03% към 45,28 долара за барел, но след като в сряда те се понижиха с над 2% съответно към 10-месечно дъно от 42,22 долара и към 7-месечно дъно от 44,48 долара за барел.

Резкият спад на цените на черното злато през последните дни води до понижение на Stoxx Europe 600 Oil and Gas Index с 1,06%, като този индекс, включващ петролните компании, е на път да загуби около 4% от стойността си само в рамките на последните три сесии на търговия и да достигне 7-месечно дъно. Днешният опит за отскок на петролните цени парира част от първоначалните загуби, но въпреки това акциите на Tullow Oil PLC се понижават с 1,95%, на Total SA - с 1,18%, на Subsea 7 SA - с 4,38%, на Royal Dutch Shell PLC - с 0,67% и на British Petroleum PLC - с 0,48%.

Продължаващият натиск от продажби на акции на енергийните компании се отразява негативно на цялостната настройка на европейските борси, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,34% след вчерашна загуба от 0,2 на сто.

Известно понижение бележат и акциите на минно-добивните компании, след като по-рано през деня фючърсите на медта се понижиха с близо 1%. Акциите на компаниите Antofagasta PLC и Anglo American PLC се понижават съответно с 0,26% и с 0,2%, а на Glencore PLC - с 0,71%, парирайки обаче значителна част от техен първоначален по-солиден спад с между 1,5% и 2,0%, тъй като отскокът на петролните цени спря понижението на фючърсите на медта и към настоящия момент те дори бележат предпазливо повишение с 0,17%.

Френският фондов индекс CAC40 се понижава с 0,5% след негов спад с 0,4% в сряда въпреки поредно силно бизнес проучване за бизнес климата във втората по сила икономика на еврозоната, докато британският индекс FTSE100 се понижава с 0,41%, след като ден по-рано загуби 0,3% от стойността си.

Немският фондов индекс DAX пък се колебае между слаби загуби и печалби след негово понижение с 0,3% по време на търговията в сряда.

Солидният спад на петролните цени с близо 20% от неговите върхове, достигнати в края на януари и началото на февруари, което е сигнал за наличието на "мечи" пазар, води и до засилване на опасенията за по-слаба инфлация в световен план. Това от своя страна може да постави под въпрос очакванията за по-нататъшно вдигане на лихвите на Фед и спекулациите в последно време за скорошно начало на постепенно оттегляне на ЕЦБ от настоящата агресивна стимулираща парична и лихвена политика. В резултат на тези опасения има понижаване на доходността на еврооблигации и на американските дългови книжа, което пък се отразява негативно на банковия сектор на стария континент. Днес акциите на водещите немски кредитни институции Commerzbank и Deutsche Bank губят около и малко над 1% от стойността, акциите на френските BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale се понижават с между 0,7% и 1,8%, а на британската Barclays - с 1,7%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени