Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Атанасова представя най-новия си документален филм "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето"

Снимка: БГНЕС
Журналистът Цветелина Атанасова представя най-новия си документален филм "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето". Премиерата е тази вечер от 18.30 часа в културния център "G 8", на ул."Уилям Гладстон" 8. В предаването "12+3" тя обясни:
  
Този филм е едно огромно творческо предизвикателство не само за мен, но и за екипа. Трябваше да изгледаме абсолютно целия филмов архив, който съществува и да селектираме нещата, да ги обединим в 54 минути, голям филмов формат, дълги интервюта с хората, тясно свързани с идеята и реализацията на проекта "Антарктида".

Академик Тодор Николов е човекът, който е благословил идеята и е дал своя принос за реализация на тази идея. Първата експедиция е 1987 г., а втората е чак след пет години. Има много нови неща, непопулярни за масовия зрител, за българина въобще. И за мен е откритие това, че 50 години по-рано един българин е развял трибагреника на Антарктида - инж. Цончо Чапанов. Това го показваме във филма. Има едно знаменателно изречение в неговите дневници, цитирам, "Бих желал да видя някога на Ледения континент да има българска база с българското знаме, развято над нея". 1987 г., 50 години след неговото първо стъпване, на практика, това става факт. Тогава се строят и първите два фургона. Има разговор във филма с човека, който е избрал мястото - Златил Вергилов, професор Христо Пимпирев е герой във филма, Никола Петков - геолог и готвач, доктор Валентин Андреев - хирург, който е бил и командир на базата, Йордан Янков - първият радист на нашата база, професор Румяна Мечева - биолог-изследовател, със световно признание за приноса й за изучаване на околната среда и влиянието й върху пингвините. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!