Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патентното ведомство предлага проект на изменение на Закона за търговските марки

Националната регистрация на 15 български продукта ще бъде заличена

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

Поради нуждата от хармонизиране на българското законодателство с европейските изисквания и регламент 1151 от 2012 г. се налага изменение на Закона за търговските марки и означения. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" експертът в областта на търговските марки Мария Славова, и.д. началник отдел "Международно сътрудничество" в Патентното ведомство. Проектът, който вече е публикуван за обществено обсъждане, предвижда страната да се откаже от националната закрила на географските означения за земеделски продукти и храни. Регламент 1151 регулира по какъв начин географските означения и наименованията за произход могат да придобият закрила на ниво ЕС, обясни тя.

Ние сме поели ангажимент да извършим тези действия. ЕС просто държи да изпълним това, с което сме се ангажирали.

Националната защита е правен инструмент, позволяващ на производителите да се защитават от имитации и фалшификации и други недобросъвестни действия на трети страни, обясни Славова. В момента в Патентно ведомство са регистрирани 15 продукта, които се ползват с национална защита. Сред тях има и такива, които вече са регистрирани на европейско ниво, но те са по-малко. До момента производителите са ползвали инструмента основно при спорове с притежатели на търговски марки. Не се знае колко време ще отнеме регистрацията на всички защитени продукти по европейския регламент, коментира тя

Зависи доколко бързо самите производители ще се организират и ще подадат своите документи за такава защита. Документите вече ще се подават пред Министерство на земеделието, което всъщност проверява дали тези продукти отговарят на характеристиките и дали имат качествата да бъдат определени като географски указания или наименования за произход. Тези качества се обосновават най-вече от връзката, която има продуктът с конкретно географско място. Това е първостепенният критерий.

Когато няма да я има националната защита, Патентното ведомство ще продължи да разполага с механизми за защита на продуктите, тъй като те попадат в категорията на такъв тип наименования, които не могат да бъдат регистрирани като търговски марки. 

На въпрос дали прилагането на новия регламент няма да доведе до спор със съседни на България страни, които също произвеждат кисело мляко и сирене, тя коментира:

Има възможност в изключителни, особени случаи да се регистрира и наименованието на страна, географският смисъл, който ще носи това име, идва от България. Също така в регламента е записано, че трябва да се гарантира на производителите, чийто продукти отговарят на нужните критерии, да могат да се присъединят и да ползват това географско значение.

Не искаме да регистрираме продукта сирене или продукта кашкавал, а ние държим на определението български кашкавал или българско краве мляко и същественият елемент е идентификацията на географския произход. Това е, което носи добавена стойност към продукта. Това  е, което и Европейската комисия се стреми да насърчи с тези регламенти, регионалните производители да могат да се обединяват и да се възползват от качествата и характеристиките на своите продукти.

Производителят може и да е от друга страна, но неговият продукт трябва да отговаря на критериите да бъде българско кисело мляко, тоест например да бъде произведено в България, да има определения състав, да бъде произведен по определен начин и всичко останало, което Министерство на земеделието проверява.

Интервюто на Веселина Миланова с Мария Славова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени