Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Дора Иванова: Прекрасно е, че и държавата, и БСП имат интерес към опазването на паметника на Бузлуджа

Правилният собственик е най-грижовният собственик

Снимка: БГНЕС

Паметникът на Бузлуджа не може да бъде даден на БСП безвъзмездно, стана ясно след срещата в четвъртък между лидера на левицата Корнелия Нинова и министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Оказа се, че темата за собствеността и стопанисването на монумента се радва на висок обществен интерес.

Състоянието в момента на Дом-паметника комплекс връх Бузлуджа наистина е много, много тежко. Там съществува реална опасност от откъсването на определени части от самата покривна конструкция, което само по себе си създава опасност за живота и здравето на тези, които искат да го посетят, заяви в ефира на "Преди всички" инж. Георги Ранов, който от ноември 2014 г. допреди 3 месеца е областен управител на Стара Загора. Той уточни, че въпреки забраните и охраната хората влизат в комплекса с риск за живота си.

Според него конкретни технически и финансови разчети на обекта не са правени. Ясна е само данъчната му оценка – 110 хил. лева. По комплекса има и разходи за охрана, а електроснабдяването в него се осъществява с панели, тъй като захранващите кабели отдавна са изчезнали, допълни Нанков. Той призовава за задълбочено обществено обсъждане за съдбата на паметника, тъй като проекти за неговото бъдеще и развитие има, но те трябва да бъдат внимателно анализирани.Собствеността, според бившия областен управител, трябва да е "на всички българи".

Един от съществуващите проекти е "Бузлуджа – паметта на времето" на архитект Дора Иванова, която от три години работи по него. Тя сподели:

Моето предложение "Бузлуджа – паметта на времето" включва форум за история и изкуство, защото сърцето на сградата представлява една зала, в която би имало място за до 400 човека и тази зала може да се използва за различни събития с историческа и културна насоченост. Другата част от концепцията на арх. Иванова е музейната.

Важното в случая е да се консервира сградата и според мен лично, да се консервира в актуалния ѝ вид – смята тя.

Според авторката на проекта въпросът за финансирането му се усложнява от липсата на технически анализ на конструкцията. Без да смятаме тази част от проекта, става въпрос за 2,5 млн. лева – уточни архитект Иванова. Тези пари ще бъдат достатъчни за покриването на покрива и консервирането на останалата част от сградата, за да се спре разрухата.

Иванова е убедена, че грижата за паметника е по-важна от собствеността върху него:

Правилният собственик е най-грижовният собственик. Трудно ми е да преценя кой точно би бил това. И ако държавата няма възможност да се погрижи за това, трябва да се намери правилната и най-успешна формула – да се отдаде на концесия, търг, или друг вариант, на частни инвеститори, на неправителствени организации или партийни структури. Както виждам, в момента и държавата, и БСП имат интерес към опазването на паметника, което е повече от чудесно. 

Повече по темата можете да научите от интервютата на Веселина Миланова с инж. Георги Ранов и с арх. Дора Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени