Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добър от очакваното растеж на френската икономика в началото на годината

През първото тримесечие на годината икономиката на Франция се разшири по-силно, отколкото показваше предходната оценка на официалната статистика Insee, доближавайки се до средното темпо на растеж в цялата еврозона.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през периода януари - март 2017 година с 0,5% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато също беше отчетен растеж от 0,5%, докато предходната оценка на Insee беше за експанзия от 0,4 на сто.

По този начин френската икономика се доближи плътно до темпото на растеж в цялата еврозона и в частност на Германия, където БВП нарасна през първото тримесечие с 0,6%.

Тази възходяща ревизия допринесе и за по-добро нарастване на БВП на Франция на годишна база с 1,1% спрямо предишна оценка за експанзия с 1% и след икономическия растеж с 1,2% през последното тримесечие на миналата година.

Основна подкрепа за солидния растеж на френската икономика в началото на годината оказват дълготрайните бизнес инвестиции, които скочиха с 1,2% спрямо последните три месеца на 2016-а година, както и нарастването на бизнес запасите, които допринесоха с 0,7% към експанзията на втората по сила икономика в еврозоната.

В същото време обаче разходите на домакинствата останаха на нивата от края на предходната година (при предходна оценка за слабо тяхно повишение с 0,1%), докато нетната търговия се отрази негативно на икономическия растеж с оглед на факта, че френският износ се понижи през първото тримесечие с 0,7% при нарастване на вноса с 1,2 на сто. Нетната международна търговия отне 0,6 процентни пункта от икономическата експанзия във Франция през първото тримесечие на годината.

Междувременно агенция IHS Markit представи предварителни резултати от свое последно проучване за Франция през юни, които показват отслабване на солидната бизнес активност, отчетена месец по-рано.

Индексът PMI, измерващ общата активност в частния сектор на страната, се понижи през юни до 5-месечно дъно от 55,3 пункта спрямо 56,9 пункта през май (6-годишен връх). Въпреки че осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-сдържано понижение на индекса до 56,7 пункта, той остава за пореден месец далеч над важното ниво от 50 пункта, което представлява водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността.

В същото време обаче промишленият PMI индекс на Франция нарасна през юни до 55,0 пункта от 53,8 пункта месец по-рано, надвишавайки очакванията за по-скромен растеж до 54,0 пункта, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се понижи до 5-месечно дъно от 55,3 пункта спрямо 57,2 пункта през май и прогноза за индекс на ниво от 57,0 пункта.

Въпреки по-слабото последно бизнес проучване на агенция Markit, заетостта във френския частен бизнес е нараснала с най-солидно темпо от близо 10 години насам (от август 2008-а година) с оглед на очакванията, че новият президент Еманюел Макрон ще провежда икономически политики, които да доведат до по-солиден спад на нивото на безработица.

Главният икономист на Markit Крис Уилямсън отбеляза, че днешните данни предполагат, че френската икономика вероятно ще нарасне с 0,5% или дори по-силно през второто тримесечие, като за цялата 2017-а година БВП ще се увеличи с 1,5% - най-солиден растеж от 2011-а година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!