Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадор и Великобритания търсят как Асандж да напусне еквадорското посолство в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса е заявила, че страната й работи с Великобритания за намиране на начин Джулиан Асандж да напусне еквадорското посолство в Лондон и да замине за еквадорската столица Кито. Съобщението е на агенция Ройтерс, която се позовава на изтекла информация от еквадорското правителство.

Еспиноса потвърди пред репортери, че Лондон и Кито преговарят за намиране на решение за основателя на „Уикилийкс“. Агенция Ройтерс се позовава на документ от Кито, в който се казва:

Обединеното кралство иска решаване на случая, но очевидно той е в ръцете на британската юридическа система, която трябва да намери начини в съответствие с процедурите.

Преди пет години Еквадор предостави убежище на Асандж в посолството в Лондон, след като той изрази опасания, че опитът да го върнат в Швеция по обвинения в изнасилване ще доведе до екстрадирането му в Съединените щати, където го чака дело за публикуването в „Уикилийкс“ на секретна информация. Шведското искане наскоро бе снето, но решението на Асандж да не пътува до Стокхолм, укривайки се в еквадорското посолство в Лондон, доведе до обвинение, че той не се е предал на британското правосъдие. Ето защо заповедта за арестуването му във Великобритания остава в сила.

Еквадор няма нищо против Асандж да бъде прехвърлен в Кито, но за целта той трябва да напусне безпроблемно посолството. От Лондон и „Уикилийкс“ все още няма реакция на изтеклата информация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна