Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Атина подкрепят европейската перспектива на Балканите

| обновено на 23.06.17 в 15:48
Прокопис Павлопулос и Румен Радев в Атина
Снимка: БГНЕС

България и Гърция подкрепят членството на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че поддържат добри съседски отношения и уважават общата история. Около тази позиция се обединиха на среща в Атина гръцкият президент Прокопис Павлопулос и българският му колега Румен Радев, който е на първата си официална визита в страна от региона.

Гърция подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът Прокопис Павлопулос на срещата си с българския държавен глава.
Само това е начинът да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма в региона. И е крайно време това да го разберат и останалите страни - членки на ЕС, изтъкна Радев.
СнимкаБългария и Гърция подкрепят членството на държавите на Балканите в Евросъюза, подчертаха още Павлопулос и Радев.
Добросъседските отношения, взаимното уважаване на историята трябва да бъде задължителното условие да започнат преговори за членство, посочи българският държавен глава.
В днешните условия разбираме колко е важно Европа да бъде обединена. Що се отнася до нашия регион - Балканите, имаме обща позиция за присъединяването на съседите ни към ЕС и НАТО, но има условия, които трябва да бъдат спазени. Съседите ни трябва да спазват международното право и да уважават историята и цивилизацията. Това е доказателство за намерение за добросъседски отношения. Липсата на уважение към историята, цивилизацията и културата ни е лош сигнал. Не може да не се уважава например статута на "Света София" като световно културно наследство, каза гръцкият президент. По време на Рамазана турските власти разрешиха ислямски ритуали в "Света София".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна