Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети

Това обяви премиерът Бойко Борисов след двустранна среща с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел

| обновено на 23.06.17 в 15:10
Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да започне преговори за купуването на шведските изтребители „Грипен“. След двустранна среща с министър-председателя на Швеция Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел, Борисов уточни, че иска да обвърже сделката с ангажимент за шведски инвестиции у нас.


Министър-председателят  е информирал шведския си колега, че до седмица или две предстои официално решение на кабинета за начало на преговори за покупката на бойните самолети. Борисов обясни стъпката с предишните действия на служебното правителство и президента Румен Радев:

Шведските самолети са предопределени - знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския "Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският "Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да се отпочнат преговори. Сядаме и говорим, първо, за индустриално сътрудничество, второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от другите неща. 


Бойко Борисов обеща да обвърже сделката с ангажимент за шведски частни инвестиции в българската военна индустрия:

Знаете, че пазарлъкът ще е много тежък и много голям. Ще се  дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиция в сферите - дали в "Терем", дали в корабостроителница, дали в "Авионамс", дали в друг завод - за да може това, което ще платим на сто процента, да си го върнем от другите неща.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени