Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме основателно съмнение за корупционни практики при осиновяването

Правата на децата в България са потъпкани. Около 5 000 деца живеят с неуреден статут, но съществуват в правното пространство

БНР Новини
Красимира Натан (вляво) и Анелия Торошанова.
Снимка: Емил Николов

Какви промени е необходимо да бъдат направени в Семейния кодекс по отношение на осиновяването, така че да се облекчи процедурата за българските осиновители? Две са важните теми - за тайната на осиновяването и за създаването на централизиран регистър за вътрешно осиновяване. Това каза днес специалният гост в предаването адвокат Красимира Натан, председател на АОМО (Асоциация „Акредитирани организации за международни осиновявания”). Предстои предложенията за промени да бъдат внесени и разгледани в НС, а дотогова много бъдещи родители ще живеят в очакване и надежда, че скоро и в техния дом ще се чува детски смях. Съществува парадокс, че у, нас има около 5 000 деца, които живеят с неуреден статут, но съществуват в правното пространство, а хиляди семейства с години се борят да осиновят рожба. И всичко това се случва в правова България.
И още адвокат Красимира Натан и адвокат Антония Владимирова, председател на фондация „Мечти” изразиха в предаването мнение, че имат основателно съмнение за съществуването на сериозни корупционни практики при осиновяванията. Чуйте повече по темата в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна