Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Здравко Йончев:

Ползваме ценните стари сгради, без да мислим за тяхното бъдеще

Снимка: http://zdravkoyonchev.com
Здравко Йончев е фотограф, който преди няколко години посвети много интересен проект на старата баня в "Овча купел".

Живея наблизо и лека полека започнах да се заглеждам и да оценявам повече сградата. Тя наистина е на много интересно място. Проектирана е заедно с градината около нея и е имало около 100 вида растения в нея, разказа ни Здравко.

Всеки един етаж на банята е като пласт от историята. Колкото по-ниско си, толкова по-автентична изглежда. Понеже тя е триетажна, най-горният етаж изглежда най-съвременен. Успях да видя времето, когато е била строена - 1933 г., видях елементи от социализма, видях и как това във времето се е развило. В една част от стаите е имало и пожар. Открих и човешката намеса. Вътре са снимани много филми, тя се използва, но без никаква стремеж да се запази – влизаме, употребяваме сградата и след това излизаме. Има съборени стени, боядисани автентични плочки, мазилки и какво ли не. А потенциалът на банята е огромен.

Здравко Йончев загатна и за бъдещия си проект, който ще е свързан с чешкото дело в България.

Чешкото дело у нас е с огромно значение и сме били много неблагодарни. В периода след Освобождението е имало много силно чешко влияние като технология и специалисти, училищна система и изучаване на фолклор, архитектура. Всички царски градини са направени от чехи. Така че пилотното издание на новият ми проект е свързан с едно чешко село Войводо, което е близо до Дунав, до Оряхово. Очакваме през октомври първите резултати, но за сега ще запазя подробностите в тайна, посочи Здравко.

Ние ще следим бъдещите проекти на Здравко Йончев, а вие може да чуете целия разговор в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени