Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестрите в учебните заведения да получават поне три минимални заплати, настояват от професионалната асоциация

Работните заплати на медицинските сестри в детските градини и в училищата ще бъдат увеличени, обеща зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков

Снимка: архив

Поне три минимални работни заплати да получават медицинските сестри в училищното и детско здравеопазване настояха от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Те обсъдиха темата на конференция, а Милка Василева, която е председател на асоциацията, коментира:
Назряват тежки проблеми от недостиг на медицински персонал. Медицинските специалисти, работещи в училищно и детско здравеопазване, в момента са 7 409 - крайно недостатъчни. Средната им възраст е 58 години. Този факт налага приемане на спешни мерки за попълване и задържане на кадровия потенциал, което може единствено да се постигне чрез достойно заплащане, уважение и добри условия на труд.
Работните заплати на медицинските сестри в детските градини и в училищата ще бъдат увеличени, обеща зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков:
Няколко системи са ангажирани в управлението на този процес в училищата. Със сигурност ще се постараем да бъдат увеличени доходите на нашите колеги. Има начин да се промени нормативен акт, който да промени статута на тяхната професия. Това автоматично ще позволи на общините или на Министерство на здравеопазването да увеличи малко дохода на тези хора. Професията на медицинската сестра или на медицинския специалист в училището е поставена някъде в ниските нива, но като някъде там една професия, нейната заплата не може да бъде над определена стойност.
Вече се подготвя медицински стандарт по здравни грижи, който да опише правилата за работа на медицинските сестри в училищата и градините.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна