Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС реши да затегне още външните си граници и да прекъсне нелегалния трафик на мигранти през Либия

Лидерите потвърдиха нуждата от реформа на системата на убежище, но без да поставят краен срок

Среща на на европейските лидери в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери се споразумяха да прекъснат нелегалния трафик на мигранти през Либия с нови мерки за охрана на Средиземноморието. Това стана ясно от заключенията на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Евросъюзът ще ускори обучението и оборудването на бреговата охрана на Либия, от чиито териториални води тръгват трафикантските лодки с мигранти към Италия. 

Единственият резултат, който ни интересува, е окончателно да се сложи край на трагичната ситуация, каза председателят на Съвета Доналд Туск, като визираше многобройните случаи на удавяния на мигранти в Средиземно море.

Вече имаме 2 милиарда евро разходи по миграцията. Грижим се за пристигащите у нас, но ако се грижим за тях в техните родни страни, ще ни излезе по-евтино, коментира канцлерът на Австрия Кристиан Керн.

Същевременно 28-те лидери повториха нуждата от реформа на системата на убежище, но без да поставят краен срок поради липса на консенсус.

Релокацията по квоти трябва да е ефективна и да елиминира мотивацията за вторични движения във вътрешността на Европа, става ясно от заключенията, подкрепени от премиера Бойко Борисов.

Снимка

Франция и Германия обаче единодушно продължиха да настояват за постоянно действащ квотен механизъм за споделяне на бежанците, каза френския президент Еманюел Макрон по време на съвместното му изявление с канцлера на Германия Ангела Меркел

Това общо предизвикателство изисква общи отговори. Трябва да приемаме бежанци, защото това е нашата традиция и чест.

Предложенията от снощи на Тереза Мей за правата на гражданите след Брекзит са под очакванията на 27-те нейни европейски колеги, съобщи още в Брюксел Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер припомни, че тепърва преговорите предстоят, но обясни част от несъгласието с британската позиция:

Не виждам как може Съдът на ЕС да бъде изключен от споразумението, каза Юнкер.

Лондон предлага европейците да отправят жалби за неспазване на правата им пред местните британски съдилища.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна