Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим влезе разпоредба за ограничаване употребата на вода поради сушата

Кметът на Рим Вирджиния Раджи се разпореди за ограничаване употребата на вода, причината е в голямата суша обхванала цяла Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забраната се отнася срещу ползване на вода за поливане на цветни и зеленчукови градини, пълнене на басейни, миене на превозни средства. Позволява се употребата на питейна вода за битови и санитарни нужди. Мярката ще е в сила до месец септември. За нейното изпълнение ще бдят градската полиция и органите по водоснабдяването на столицата.

За да се задоволяват нуждите на Вечният град, част от водата по принцип се взима от езерото Брачано, което е уникална природна даденост. В резултат на климатични промени и фактът, че от него се изпомпват 1100 литра на секунда, то се пресушава, което се отразява на неговата екосистема. Мярката на кмета на Рим Вирджиния Раджи цели и да се запази езерото Брачано. Тя обясни, че трябва да се ограничи до минимум ненужната употреба на питейна вода, за да може тя да се използва само за лични и домакински цели в период, който се оказва критичен за водните ресурси поради липсата на дъждове от месеци насам. Специалисти обръщат внимание, че бедата се допълва и от неподдържането на акведуктите, които губят до 30% от обема си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна