Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В условията на преговори за Брекзит и правителство на малцинството на дневен ред остава въпросът

Ще има ли още сътресения в британския политически живот

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно преди година Великобритания осъмна с резултата от референдума за бъдещето й в Европейския съюз. Докато повечето от хората от големите английски градове казаха "не" на Брюксел и поискаха ограничаване на миграционния поток, в Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар се надяваха Обединеното кралство да остане в европейското семейство. 


Сега всички знаят, че Брекзитът ще се случи, макар и никой да не е съвсем сигурен как ще изглежда. Тази несигурност идва на фона на вълненията около новото правителство във Великобритания. Те продължават, въпреки че през седмицата кралица Елизабет Втора представи програмата на новия кабинет на малцинството на премиера Тереза Мей


В речта си кралицата акцентира и на основната за Обединеното кралство тема - преговорите с Европейския съюз, като подчерта че кабинетът ще се стреми към консенсус по условията за Брекзит. Макар и речта на кралицата да е чисто церемониален акт тя е изключително важен момент в британския политически живот. В нея се излагат плановете на правителството за година напред и се открива новата парламентарна сесия. 


В същото време текат и преговорите между управляващата Консервативна партия и северно ирландската Демократична юнионистка партия за парламентарна подкрепа за правителството на Тереза Мей, която след изборите на осми юни не успя да получи пълно мнозинство. На тези избори Мей не само не си осигури по-голямо мнозинство, което да „укрепи ръката й“ в преговорите за Брекзит, както твърдеше, но остана с правителство на малцинството. 


В четвъртък речта на кралицата ще бъде гласувана в парламента. При положение, че още не е съвсем сигурно дали Демократичната юнионистка партия ще поддкепи торите, чисто парламентарните емоции на Тереза Мей могат да започнат още следващата седмица. Но дори и тя да получи подкрепа срещу съответната цена, която ще поискат юнионистите, гласуванията винаги ще са на ръба, именно поради крехкото мнозинство.


Ще бъде ли постигнато в крайна сметка споразумение и какви промени се очакват в британския политически живот? Отговорите търси в анализа си кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов - чуйте го от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна