Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Лопес: Тръмп е прагматичен и ще търси реципрочност в отношенията САЩ-Куба, каквато не беше постигната от Обама

Надявам се кубинското правителство да разчете правилно посланията на американския президент и да седне на масата за преговори, за да се търсят начини за възстановяване на демокрацията на острова, отбеляза политологът

Снимка: БТА

Новият курс обявен от американския президент Доналд Тръмп по отношение на Куба предвижда забрана за търговията между американски предприемачи и компании под контрола на кубинските военни. Ще бъдат наложени и ограничения върху индивидуалните пътувания от САЩ към Куба. Целта е да се спрат паричните потоци към кубинската армия. Обикновените кубинци се опасяват обаче, че вместо да бъдат защитени човешките им права, ще се свият значително доходите на частните предприемачи в сферата на туризма. Ще загубят и американските предприемачи, които биха могли да реализират продукцията си на острова.

Политологът Педро Лопес, който е представител на кубинската диаспора в Маями, коментира за предаването „Събота 150“, че този поврат в политиката на САЩ към Куба е бил очакван:

Още по време на кандидат-президентската си кампания Доналд Тръмп посети Маями и тогава се срещна с ветерани от известната бригада „2506“, която през 1961 г. се опита да свали режима на Фидел Кастро. Ветераните поискаха от Тръмп да отмени либерализацията в отношенията с Куба, инициирана от Барак Обама. Тръмп обеща да удовлетвори искането им, ако дойде на власт. Работата над мерките започна веднага след встъпването в длъжност на новия президент.

Всъщност, не мисля, че мерките, обявени от Доналд Тръмп, променят драстично политиката, водена от администрацията на Обама.  85-90% от мерките при Обама остават непроменени, като се въвеждат само някои необходими стратегически корекции, отбеляза анализаторът, като допълни:

Сътрудничеството в области от взаимен интерес продължава и те не са засегнати от политиката на Тръмп към Куба. Американският президент ясно заяви, че оставя отворена вратата за диалог, ако правителството в Хавана пожелае да седне на масата за преговори и представи по-добър план за бъдещето на кубинския народ. Мерките, определени от администрацията на Тръмп, са доста добре премерени, за да окажат натиск върху кубинското правителство за развиването на една по-отворена икономика и политически реформи. Тръмп е изключително практичен предприемач и ще търси реципрочност, каквато не бе постигната при либерализирането на отношенията между двете страни при Обама. Надявам се, че кубинското правителство ще разчете правилно посланията на американския президент и ще седне на масата за преговори, за да се търсят начини за възстановяване на демокрацията на острова.

Във връзка с обявеното от Раул Кастро, че през 2018-та ще напусне властта, политологът коментира, че не очаква това да доведе до съществена промяна:

Страхувам се, че ще прозвучи песимистично, но ми се струва, че оттеглянето на Раул Кастро от властта няма да доведе до съществени промени, тъй като Кастро ще продължи да управлява от поста на лидер на комунистическата партия. В момента той е президент, главнокомандващ на въоръжените сили и лидер на партията, която според Конституцията управлява страната. Новият човек, който застане начело на страната, ще има по-скоро представителни функции и няма да има реална власт. Може би по-младите в правителствената структура в един момент ще окажат натиск за по-чувствително отваряне на страната и някакви политически промени, но това не може да се очаква през 2018 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени