Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорвани парламентарни избори в Албания

Снимка: parlament.al

Албания избира днес нов парламент. Близо 3,5 милиона албански граждани в страната и чужбина гласуват в предсрочни избори за общо 18 партии и коалиции. Изборите започнаха с висока избирателна активност, съобщи Централната избирателна комисия. 

Наблюдателите очакват оспорвана надпревара между управляващите социалисти на премиера Еди Рама и опозиционните демократи на Люлзил Баша. Министър-председателят Рама бе лаконичен, след като гласува, като заяви, че се надява, днешният ден да е добър за Албания. А опозиционният лидер Баша призова албанците да гласуват за промяна: Днешният ден е много важен за Албания, защото днес решаваме бъдещето си с този вот. Това е денят, в който гражданите вземат решение. Искам да се обърна към всеки албанец, който има право на глас: Не се отказвайте от този велик шанс да вземете решение. Гласувайте, защото само чрез вашия вот Албания може да бъде променена, заяви Баша.

До предсрочните избори се стигна, след като опозиционната Демократическа партия постигна компромис с управляващите социалисти за участие в избори. Демократите бойкотират работата на парламента от февруари и страната бе изпаднала в политическа криза. Политическите наблюдатели очакват оспорвано състезание между двете големи партии в Албания, а залогът е голям – крайно необходими реформи в съдебната власт и администрацията като условие за членството на страната в ЕС. Анкети сред гласоподавателите показват, че са уморени от празни обещания: 
Очаквам радикална промяна и по-добро бъдеще за албанците, за да не емигрират повече. Очаквам благополучие и призовавам хората добре да помислят, преди да гласуват, сподели млад избирател в Тирана.

Вероятността, една от двете големи партии да спечели абсолютно мнозинство в 140-местния парламент е малка. Решаващо значение за управляващата коалиция ще има малката „Партия за социализъм и интеграция“ на новоизбрания президент Илир Мета. Първите предварителни резултати се очакват в понеделник. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна