Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща вълна заля Европа, опасна жега и у нас

Снимка: БГНЕС

Голяма част от Европа е обхваната от гореща вълна – най-силната от 2005 година насам. В Испания, Португалия и Великобритания температурите вече са над 30 градуса. Горещините във Франция са най-силни от 12 години насам и достигат 40 градуса. Власите оповестиха безплатен телефонен номер за спешни обаждания и взеха мерки за защита на най-уязвимите граждани. И в Испания температурите вече са 40 градуса. В Холандия температурата е над 35 градуса. От днес там започва прилагане на план за борба с ефекта от горещините при възрастните хора. Италианските метеорологични служби съобщиха, че през предстоящите дни очакват най-тежката гореща вълна от 15 години насам, като температурите ще надхвърлят 40 градуса. Това утежнява ситуацията с водните резерви там, тъй като за шест месеца валежите са намалели с 1/3.

Световната метеорологична организация коментира, че Земята изпитва поредна изключително гореща година и че жегите са подранили, счупвайки множество рекорди.

От днес у нас също е обявен жълт код за опасни жеги. Очаква се повишаване на температурите и сухо време и през следващите дни. В отделни райони ще превали, което създава усещане за разхлаждане, но като цяло температурите ще скачат, за да стигнат своя пик в събота, каза в "Преди всички" синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева:

В събота при нас ще един от най-горещите дни. В петък също ще имаме температури до 38 - 40 градуса. При нас абсолютният максимум в страната е бил на 5-и юли 1916 година, когато температурата е била 45.2 градуса. Засега все още не очакваме такива температури. Около 2-ри юли се очаква рязко понижение на температурите с около 20 градуса.

Още за времето можете да чуете от интервюто на Диана Дончева с Анастасия Стойчева в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!