Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Вестник Катимерини  публикува интервю с Румен Радев, в което българският президент изразява подкрепа за присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Ако те отговарят на условията за членство, уточнява държаният глава. Това би подсилило регионалната сигурност казва Радев пред гръцкото издание.

Германският Франкфуртер Алгемайне Цайтунг информира, че днес в Германия ще бъде даден нов старт на процеса срещу 28-годишния Светослав Стойков - българинът, блъснал млада германка по стълбите на метрото във федералната столица Берлин.

Англоезичната преса разглежда връзките на старшия съветник в Белия дом Джаред Къшнър с две банки.

Вестник Вашингтон пост пише, че негова компания за недвижими имоти е сключила, месец преди президентските избори в САЩ, договор за заем от "Дойче банк".

Въпросната банка е сочена от регулаторите в щата Ню Йорк, че е подпомогнала предполагаема руска схема за пране на пари, уточнява американското издание.

Вестникът припомня и че обект на разследване са срещите на Къшнър с руския банкер Сергей Горков - ръководител на банката за развитие "Внешекономбанк".

За срещата през декември между Къшнър и Горков пък разказва подробно вестник Файненшъл таймс.

Именно банката на Горков е обект на санкции и на разследването, станало известно с името "Русиягейт" заради спекулациите какво са обсъждали Горков и Къшнър", пише британското издание.

Руската преса пък се фокусира върху диалога между властта и обществото в страната  в светлината на президентския вот догодина.
Според вестник  РБК  вътрешнополитическият блок на Кремъл обсъжда идеята за три основни акцента в кампанията през 2018 г. -  "справедливост", "уважение" и "доверие".

На станиците на  Ведомости пък четем за вредите от "ръчното управление" в Русия, като изданието дава за пример последици от "пряката линия" с руският президент в телевизионния ефир.

"Владимир Путин и гениалният руски поет Александър Пушкин си поделят второто място в рейтинг на най-видните личности в историята",  според анкета в Русия, информират от Известия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени