Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалната Източна могила "Караново" пред разпад - кой носи отговорност



Онлайн подписка в защита на Източната могила „Караново“ край Нова Загора цели да спаси археологическите находки в могилата от разграбване. Петицията е инициирана от група български археолози и архитекти, художници и журналисти, сред които и археологът Калоян Праматаров. Той каза в "Хоризонт до обед", че е необходимо да се разбере кой носи отговорност за състоянието на обекта:

Нека разберем кой е виновен за разрушаването на този обект – Министерството на културата или Община Нова Загора, а като разберем това, да пристъпим към съответните действия – назначаване на комисия от компетентни лица – музеолози, археолози и реставратори от страна на Министерство на културата, и съставянето на проект за укрепване и консервация на обекти - Източната могила „Караново“. Без едно такова решение на комисия ние не можем и един пирон да заковем на обекта, а той се разрушава. Третото нещо е назначаване на специалисти и хора с нужния опит в Регионален исторически музей – Нова Загора. Основната причина, поради която стартирахме проект за опазване на Източна могила „Караново“, бе плачевното състояние на обекта, което заварих тази година. Могилният насип е започнал да се свлича, което ще доведе до окончателното разрушаване на структурите – както на изложената колесница, така и на зидания гроб с възстановка на разкритите предмети, които са превърнати в туристическа атракция. Временното покритие, което успяхме да осигурим, изгоря от слънцето, а по време на дъжд водата прониква в самия музей и капе върху структурите, което ще доведе до окончателното им разрушение.

Същевременно от 2014 година насам консервационните дейности в могилата са спрени заради вътрешни неуредици в музея, подчерта археологът:

Разбрахме, че от 2014 година консервационните дейности по обекта са напълно спрени. Натъкнахме се на трудността, че не може да се установи точно кой е отговорен за този обект. Тъй като обектът е със статут на национално значение, за него би трябвало да се погрижи както Министерство на културата, така и Община Нова Загора.

В ефира на "Хоризонт до обед" реставраторът Силвия Борисова изтъкна, че проблемът е в новоназначения от кмета на общината директор на музея:

Аз не очаквам от него да поеме отговорност – каквато и да била... По принцип това е институцията, която трябва да се погрижи за обектите в тази област. Друг е въпросът, че до находките, които са излезли от този обект, няма никакъв достъп. Те са заключени повече от година и няма как да се установи нито състоянието им, нито да се подготви проект… Те са запечатани с една твърде некомпетентна комисия и в момента дори това, че са му дали някакъв ценз, след няколкомесечно обучение, не го прави адекватен и компетентен, за да се справи с тези отговорности, които би трябвало да понесе един директор на подобна институция.

Могилата „Караново“ край Нова Загора е древен некропол, в който през първи век е бил погребан виден тракийски аристократ заедно със своята колесница, ловно куче и два коня.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени