Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога и при какви условия може да се ползва болничен за стоматологично лечение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зъболекарите имат право да издават болничен лист, но много малък процент от тях са заявили това право, каза пред „Хоризонт“ д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Практиката сочи, че на лицево-челюстните хирурзи в областта на зъболечението по-често им се налага да издават болнични листове:

Два са основните документа, по които ние – лекарите по дентална медицина, можем да издаваме болничен лист – това е наредбата за медицинската експертиза и втората наредба е наредбата за реда за предоставяне в НОИ на данните от издадените болнични листове и решения по обжалването им. В първата наредба ясно е казано: „Експертиза на временната нетрудоспособност се извършва от лекуващия лекар/лекар по дентална медицина, от ЛКК, от ТЕЛК и от НЕЛК“. По смисъла на тази наредба е казано, че личният лекар или лекарят по дентална медицина е лекарят, който в момента е установил заболяването и е поел наблюдаването и лечението на болния в амбулаторни, домашни или болнични условия. Ние като пълноправни лекари по дентална медицина имаме право да издаваме болнични листове, но тези лекари издават болнични само за заболяване по тяхната специалност.

Много малък брой зъболекари са заявили желание да издават болнични листове.

От първи юли тази година в сила трябва да влязат промени в Наредбата за пакета дейности , покривани от здравната каса в частта Дентални  дейности  за протезиране - частично или напълно, за различни периоди от време на различни възрастови  групи хора, но до момента не е ясно какво се случва, каза д-р Николай Шарков.

Още подробности по темата, както и кога и при какви условия може да се ползва болничен за стоматологично лечение, можете да чуете от репортажа на Гергана Хрисчева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени