Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов разкритикува административното обслужване в МВР

| обновено на 26.06.17 в 15:44
Снимка: БГНЕС
Сериозни обвинения отправи премиерът Бойко Борисов към Министерството на вътрешните работи за тромавото административно обслужване в отделните звена на ведомството. Той посочи конкретни примери със звената в София и Пловдив, където от години, според него, не се е променило нищо, а чакането на големи опашки изнервя гражданите. Той настоя за сериозни промени в административното обслужване най-вече в поделенията на КАТ, където по думите му: 26 милиона часа харчат хората да се редят по опашките.  
По отношение на столичния КАТ министър председателят коментира още:
Особено в столичния КАТ, това, което констатираха и проверките, просто не знам как е допускано. Така или иначе, министърът и главният секретар правят одит в момента. Ще ги оправим нещата.


Борисов упрекна ръководството на МВР и затова, че на моменти администрацията допълнително затруднява обслужването на граждани, като посочи конкретен пример - на едно и също гише да се иска и лична карта, и акт за раждане:

Оказа се, че МВР има 700 души изчислителен център. Откъде-накъде държавното електронно обслужване се занимава сега да ви прави връзката помежду ви с прокурора и с останалите дирекции.

Премиерът обеща лимитът за гориво на автомобилите във ведомството да отпадне, а полицаите да получат парите си за униформи. Стана ясно, че държавата ще осигури 10 милиона лева за летни униформи, като Бойко Борисов поиска от ръководството на МВР тези средства да бъдат изплатени в кратки срокове.



Като подчерта, че лимит за горивото на полицейските автомобили вече няма да има, премиерът каза, че повече не иска да чува оправдания от полицията, че не си е свършила работата заради липса на бензин и предупреди:

Разбира се, да не се мине в другата крайност - да започнете да крадете бензина и нафтата, защото и това го има. Можем да си го кажем тук.... Да могат да отидат, да минат, да се срещнат с хората - да спре на площада, да каже "Добър ден", ако има бабата нещо или там някой да се оплаче.

Критики към работата на Вътрешното министерство отправи и главният прокурор Сотир Цацаров. Според него: Има места, в които цари пълна летаргия. Примерите, които дадох, бяха Търговище и Силистра. Считам, че структурите "Икономическа полиция" в състава на Главна дирекция "Национална полиция" са в същото състояние.
На националното съвещание на ръководството на МВР стана ясно още, че премиерът е поръчал на вътрешния министър Валентин Радев да се срещне със синдикатите в МВР: Сега понеже премиерът беше тук и каза аз да се срещна - аз ще се срещна с тях. Няма никакъв проблем за това, каза Радев.
Очаква се още тази седмица вътрешният министър да се срещне и да обсъди със синдикатите в МВР исканията им за повишаване на заплатите и осигуряване на по-добри условия на труд, които са в основата на обявения за 5-и юли протест на полицаите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени