Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Напрежението между МС и президента заради поръчката на бойни самолети е тематично

Красимир Грозев: В неделя имаше завой на 180 градуса спрямо петък

Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението между управляващите и президентската институция, заради поръчката на нови бойни самолети, е тематично, а не психо фон на работата между двете институции. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ политологът Анастас Стефанов, който определи взаимоотношенията между двете институции като добросъседски въпреки закодирания в политическата ни система конфликт между тях:

Колкото до конкретния конфликт, много пъти сме ставали свидетели на напрежение по отношение на ремонти на нашите изтребители или закупуване на нова техника. Това е сюжет сигурно на 25 години. За съжаление, отново имаме битовизиране на нещо, което е стратегически важно –националната ни сигурност, от което не печели никой.

Стефанов коментира, че подозренията за корупция и лобизъм се дължат на това, че сделките у нас никога не минават безпроблемно на публично равнище. 

Тъй като голяма част от страните по света не са военни производители на тежка техника, разбира се, че има геостратегически сблъсъци на доставчици и различни лобисти. Това винаги го има. Въпросът е все пак да има някаква елементарна последователност при действията на институциите, когато се вземат решения за стратегически инвестиции.

Стефанов припомни, че страната ни отдавна е поела ангажимент към НАТО за модернизация на въоръжението си. Той коментира и исканията на служителите в МВР за по-високи заплати:

И като персонал - заети лица, и като функция и роля за никого не е тайна, че служителите на МВР са доста натоварени в последните години поради причини от различно естество. Има нерешени проблеми в този сектор, както и в редица други обществени. Нормално е такива искания да изкристализират в определен момент, тъй като, когато се отлагат едни проблеми с години в един момент, това довежда до отпушване на социално напрежение. Тепърва предстои да видим развитие на комуникацията с властта.

Журналистът Красимир Грозев, който работи в специализирано списание за летателна техника, коментира, че заради скандалът реално за пръв път е било показано реалното класиране на експертната комисия. Той определи дисквалификацията на офертата за употребяваните Ф-16 като изненадващо:

Второто интересно развитие е, че военният министър даде някаква пътна карта за нещата, които трябва да се случат оттук нататък – да се променят инвестиционните проекти за новите изтребители, патрулните кораби… Да се сложи разсрочено плащане…

Това беше до петък. В неделя имаме един, според мен, завой на почти 180 градуса, в който се започва с една анкетна комисия и в който прозвучаха едни обвинения за откровен лобизъм и дори намеци за корупция по високите етажи.

Според Грозев скандалът няма общо с избора на самолет, а е вид димна завеса, прикриваща ставащите в страната кризи, сред които и тази в МВР. Възможно е създаването на анкетна комисия в НС за проверка на сделката да се използва и за забавяне на процедурата с няколко месеца, така че разходът да не бъде направен през тази година. Според него е нормално да бъде разсекретен докладът на комисията в МО, класирала офертите за самолетите и да бъде показана методиката, по която е направена оценката.

Проектът на Сухопътни войски още се изготвя. Няма инвестиционен план, а да не говорим за пускане на документи и правене на конкурси. Дори и проектът да върви с нормално висока за България скорост, не мисля, че там ще има подпис върху договор с избран изпълнител в следващите поне година и половина – две.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна