Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Божилова: В цяла Европа лечението на наркозависими е задължително, а у нас - не

Снимка: Архив


Зад всяко по-сериозно престъпление, извършено от младеж, може да се търсят наркотици. Някъде е явно, някъде – недотам. Практикуващи хирурзи са ми казвали, че момчета, попаднали там след тежка катастрофа, на практика прекарват и детоксикация в болницата.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт” Веселина Божилова от сдружение „Майки срещу дрогата“. Анфетамините и дизайнерските дроги пораждат агресия и именно те са причина за вълната от агресия в училищата, допълни тя.

Много легенди вече далеч не са актуални. Това, че брадати дилъри обикалят около училище и примамват дечицата не е така. От горните класове са, обикновено, дилърите.

Преминаването от едни наркотици към други води до това, че една стигма се сложи върху опиатните  като хероина, а новите дроги нито се приемат като наркотици, чак толкова, от децата, нито могат да се разпознават от възрастните.

Синтетичните дроги се правят предимно в Китай и Индия, но доклад на ЕК отчита спад в производството им. Случаите на особена жестокост, проявена от страна на зависимите от амфетамини към близките им,  Божилова обясни с това, че проблемът с наркозависимите е оставен на семействата им.

Те нямат към кого да се обърнат и изнасят цялата тежест. Колкото и да им е пропаднало детето, те си го обичат и искат да го спасят. И много ясно, че точно те са край него точно в момента, когато прави психотичен епизод след употреба на амфетамини и, вместо да вижда майка си, вижда чудовище, което вътрешен глас му казва, че трябва да убие. Твърде често в момента на извършване на престъпление те не са адекватни, но законът това не го признава. 

Божилова припомни предложенията за задължително лечение на наркотичните зависимости, което не беше одобрено от НС преди 11 години. Тя изтъкна, че в цяла Европа лечението е задължително:

Това, плюс инкриминирането на еднократната доза са две неща, които определят до голяма степен ситуацията днес.  Един път, ако е хванат с доза, на втория или третия път отива в затвора.  Напълни се затворът с наркоманчета, които там вече наистина усвоиха занаята.

Психотерапевтът д-р Александър Канчалов обобщи, че наркотиците „убиват по много начини“:

Убиват тялото, душата, обществото, индивида и семейството. Когато употребата премине в напреднала фаза, трябва специализирано лечение. Родителите не са способни да приложат специализирано лечение. За съжаление,  обществото, до момента, показва, че не е способно - чрез неговите институции, законодателство, национална политика и национални стратегии в тази област –да отговори адекватно. Единственият адекватен отговор, който България успя да постигне през тези 20 години от средата на 90-те е, е мрежата от метадонови центрове, които постигнаха рязко снижаване на злоупотребата с хероин. Качеството на лечебната система обаче, за съжаление, не е на нужното ниво.

Затворът не лекува. Той е създаден да предпазва обществото от правонарушителите като ги изолира за известен период от време, но те там не оздравяват, изтъкна психотерапевтът, според когото страната ни трябва да има активна цялостна политика по проблема, а органите на реда да концентрират усилия в борбата с разпространението.

Всяко човешко същество, ако бъде подложено на въздействието на наркотични субстанции,  би претърпяло промени, които ще го карат да търси веществото, коментира  още експертът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна