Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Турските вестници коментират шествието под надслов "Поход на справедливостта", което се проведе вчера в Истанбул. Походът беше предприет в знак на протест срещу присъда от 25 години затвор за турския опозиционен депутат Енис Бербероглу по обвинения в шпионаж.

Вестник "Сабах" цитира думите на турския премиер Бинали Йълдъръм към лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, че там, където той отива "заедно с гюленистите и сепаратистите", има "задънена улица".

Опозиционният вестник "Сьозджу" акцентира върху твърденията на Кълъчдароглу, че съдът само прилага решенията, взети от правителството. По думите му "още преди съдът да се е произнесъл по случая на Бербероглу, са били подготвени три килии в затвора".

Вестниците в западната ни съседка коментират формата и състава на бъдещото правителство.

Сръбският кабинет ще има 18 министерства, от тях две нови - за защита на околната среда и за евроинтеграцията, пише вестник "Данас". Решението беше взето от сръбския парламент късно снощи със157 гласа "за" и 11 "против". Номинираната за премиер Ана Бърнабич трябва да представи експозето си утре, а депутатите да гласуват състава и програмата на правителството. Очаква се кабинетът да положи клетва в четвъртък. Министрите на Вучич Александър Вулин и Зоран Джорджевич ще заменят ресорите си - първият отива начело на министерството на отбраната, а вторият в министерството на труда, съобщават сръбските вестници.

"Новости" пише, че Вулин "е трън в очите" на САЩ заради твърдата си реторика, особено в контекста на отношението към албанците и хърватите.

Според "Блиц" изборът на Вулин за военен министър е бил истинската изненада тъкмо поради неговото доста отрицателно отношение към НАТО.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна