Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Средец"

Изложбата "Ярослав Вешин - един колоритен чех в България" ще бъде открита на 30 юни

Фрагмент от картината на Я. Вешин "Самарското знаме"
Изложбата "Ярослав Вешин - един колоритен чех в България" ще бъде открита на 30 юни, от 17.00 часа, в галерия "Средец" на бул. "Ал. Стамболийски" 17 в София, съобщиха от Националния военноисторически музей.

Изложбата е подготвена по повод 101-ата годишнина на музея. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката - чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на музея.

Ярослав Вешин е посветил живота си на България и създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство. През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната и се утвърждава като родоначалник на баталния жанр у нас.

В изложбата ще бъдат показани петнадесет от неговите платна, които представят както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни, запечатали реализма на живота на фронта. Сред изложените картини са "На нож", "Портрет на ген. Данаил Николаев, 22 септември 1908 г.", "Сигнализация", "Граната" и други.

Допълнение към изложбата е интерактивно приложение, което детайлно ще запознае посетителите с живота и творчеството на Вешин.
Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Средец" до 14 юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна