Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Делчев: Манипулиращият софтуер е във ведомствените бензиностанции

Андрей Делчев
Снимка: БГНЕС

Твърденията на Борисов за манипулиращ софтуер се отнасят за ведомствените бензиностанции, за които ние тръбим от години. Когато най-накрая държавата намери капацитет и се обърна и към тях, и започна да ги проверява, видя това, което ние твърдим, че се случва – че или въобще нямат фискални апарати и нямат връзка с НАП, или ги манипулират. Радвам се, че държавата, в лицето на Бойко Борисов, стигна до този извод. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той отчете, че всички членове на Асоциацията са издържали проверките и не е открит манипулиран сектор.

Това твърдение не се отнася за онези вериги, които са членове на Петролната и газова асоциация. Те се проверяват от държавата и при тях всичко е окей. Освен това имат и стриктен вътрешен контрол.


В България има около 3200 легални бензиностанции, построени според всички изисквания на закона, и около 7000 така наречени "ведомствени". Няма дефиниция за "ведомствени". Те би трябвало да обслужват само вътрешните, собствените автомобили на съответната фирма, но те продават и на дребно. Тези са бензиностанциите, в които контролът е занижен, в които една част от контрабандата се реализира на краен пункт и се кешира контрабандното гориво. Там са проблемите и там държавата е на път да насочи вниманието си.


Ведомствените бензиностанции са крайният пункт, на който онзи, който е реализирал по някакъв начин контрабанда на горива и трябва да ги реализира на пазара, за да си върне парите в кеш и с печалба, ги реализира заради занижения контрол.

Асоциацията одобрява въвеждането на нови мерки за борба със сивия сектор, но е необходим и завишен контрол, защото легалните производители правят разходи за нововъведенията, а тези в сивия сектор винаги си ги спестяват, изтъкна той:

Ведомствените бензиностанции са изходът на веригата, но се предполага, че все пак трябва да се въздейства и на входа с всички възможности, най-общо казано, за контрабанда на горива или заобикаляне на данъчните закони при търговията с горива. Не е само контрабандата в буквалния смисъл – вкарване на гориво през границите, а и фиктивен износ, смесване на гориво с на друг тип химически съединения и представяне не за гориво, а за мазут или въобще съединения с по-ниска акцизна ставка. Всички тези форми водят до този резултат. Премиерът е прав, че ако се затворят тези вериги, вероятно в хазната ще влязат поне 1 милиард лева.

Интервюто с Андрей Делчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени