Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живи комини" на режисьора Радослав Спасов – един филм за живота, разказан чрез едно погребение

| обновено на 27.06.17 в 15:17
Снимка: Кети Тренчева

Снимките на филма "Живи комини" на режисьора Радослав Спасов в село Ковачевица - мястото, което наричат не без основание "българският Холивуд", приключиха преди броени дни. Това е разказ за хората, опазили ценностите и морала в скромното си ежедневие, заключено в живота им на село.

Цялото село живее с парадокси - тук парадокси да искате, подчерта художникът-фотограф Косьо Косев, който е един от т. нар. от автора "чешити“ в Ковачевица или една от тези интересните личности с ярък и противоречив характер:
Един от парадоксите - ние получаваме най-много вестник "Стършел" на глава от населението. Разбира се, имахме близки в редакцията, докато беше Георги Данаилов жив. Той беше основният радетел за това. Беше човек с изключително чувство за хумор. Човек, който, освен философията - житейската, която проправяше и в литературата и в пиесите си най-вече. Живееше за шегата в живота.


Снимачната площадка на филма "Живи комини" е къщата на режисьора, а историята, вплетена в лентата е истинска. Става дума за живота един от новите заселници в селото, които обичал да режисира всичко в живота си -  дори и собственото си погребение.

Избрал си единственото място на гробището, което било скала, защото от там виждал къщата си и запазеното си място в кръчмата. След непосилни опити да изкопаят дупка, майсторите и приятелите му стигнали до гениалното решение да иззидат гробница, обясни режисьорът Радослав Спасов:
Оттам ми хрумна идеята, че става един прекрасен филм. Филм за един човек -  особняк и чешит, който обича и да си попийва, и обича много живота, и си режисира погребението.

Сценарий си прави на собственото погребение и на тази основа вече във въображението ми изплаваха всички местни чешити - всички хора, които са идвали тук. И успях всичко това да го обединя във филм с образи. Казва се "Живи комини", защото има истински хора, които носят ценности от миналото, които ние ги губим.

Подробности можете да чуете в репортажа на кореспондента ни Кети Тренчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна