Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята

Фестивалът "Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала. Упорито се говори и, че въпреки многохилядната публика, която се събира на централния плаж в морския град, мащабното музикално събитие не може да покрие разходите по организацията и инвестираните средства.

Най-амбициозният музикален проект на община Бургас поражда противоречиви чувства в бургазлии и ожесточени спорове в местната власт затова кой и как да го финансира още от първото си издание през 2008 г.  Фестивалът е успешен фестивал, но с много сложна организация свързана с много средства. Това заявиха общинските съветници Ангел Божидаров и Калояна Живкова. Споровете обаче дали общината да го финансира или разходите да се поемат от частна фирма продължават и до днес

Преди 9 години “Спирит оф Бургас“ започна като МТВ фестивал, разгърнат в 3 дни на 8 сцени, от които звучаха различни стилове музика. Той събра на първото си издание десетки групи и изпълнители и беше невиждано музикално събитие в страната. Най-голямата музикална телевизия обаче подкрепи само първите издания на фесктивала. През първите години той получи и редица международни признания, включително и през 2009 г. беше посочен от "Таймс" сред 20-те най-добри фестивални дестинации, а през годините, Spirit of Burgas доведе в България световно известни изпълнители като Robbie Williams, Moby, Faith No More...

За финансови проблеми на фестивала се заговори още през първите години. Община Бургас открито заяви, че ще намалява финансовата помощ към феста, защото събитието трябва да се самоиздържа. И така от 300 000 лева в началото, последния финансов превод на общината към беше в размер на 150 000 лв през 2013-а година, когато изданието беше белязано от протести на различни фирми, които имаха да получават пари от организаторите. Това издание беше и първото ,чиято продължителност беше намалена от 3 на 2 дни. На следващата година, от Община Бургас взеха решение, че е по-добре да пропуснат една година, вместо да предлагат нискокачествен продукт.

Фестивалът се завърна през 2015 г. със своеобразен фронтмен – Роби Уилямс. И с това всичко приключи. Нито през миналата година се проведе фестивал, нито ще има и през тази година.

Хората не искат „Спирита“ посочи като една от причините да няма фестивал кметът Димитър Николов

Събитието не се приема еднозначно и наред с аплодисментите поражда и критики. Финансовите проблеми при организацията на фестивала може би са повод, но истинската причина той да остане в историята са безкрайните лутания и неосъзнатите ползи от него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!